Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zöldalmás spiráltorta recept

Zöldalmás spiráltorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Piskóta (két laphoz):

    • 10 nagy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20 dkg kristálycukor
    • 14 dkg olaj
    • 8 dkg finomliszt
    • 2 csipet só

    Almalekvár:

    • 6 közepes zöldalma
    • 2 ek vaníliás cukor

    Zöldalmás krém:

    • 40 dkg tejszín
    • 50 dkg mascarpone
    • 6 dkg porcukor
    • 4-6 tk zöldalma aroma (ízlés szerint, csak cukrász boltban szerezhető be!)
    • kevés világoszöld ételfesték

    Oldalára:

    • 10 dkg tejszín
    • 12 dkg mascarpone
    • 0,5 ek porcukor
    • 2 ek kakaópor

    Tetejére:

    • 10 dkg hidegzselé
    • kb 1 tk zöldalmaaroma
    • kevés világoszöld ételfesték

    Elkészítése:

    Almalekvár:

    Készíthetjük kész, bolti lekvárral is, de ha nem találunk, akkor főzzük mi magunk. Az almákat hámozzuk meg és a magházát vágjuk ki. Az almát először gerezdekre, majd kisebb kockákra vágjuk.

    Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és kevés vizet aláöntve elkezdjük főzni. Addig főzzük (és ha szükséges, akkor kevés vizet öntünk alá), amíg az alma szétfő és pépes állagú nem lesz.

    Ha nem főne szét teljesen, akkor botmixerrel egyneműsítsük a masszát, majd felhasználás előtt hűtsük ki teljesen.

    Piskóta:

    Az alapanyagokból két lapot fogunk sütni nagy gáztepsiben. 5 tojást a robotgép üstébe ütünk és hozzáadunk egy csipet sót. Közepes fokozaton elkezdjük kihabosítani, majd 2-3 részletben hozzáadunk 10 dkg kristálycukrot. Magas fokozaton verjük a tojást kb 10 percig, vagy amíg kihabosodik és fehéredik, a térfogata megháromszorozódik.

    Ekkor hozzáadunk 7 dkg olajat és közepes fokozaton ezt is belekeverjük. Ekkor kiemeljük a habverőt a tálból és hozzáadunk 4 dkg finomlisztet és beleforgatjuk a tojáshabba (én ezt is géppel végeztem, nem törte össze egyáltalán a habot!!). Ha tartunk tőle, hogy összeesik a hab, akkor végezzük a beleforgatást nyugodtan kézzel.

    A piskótamasszát egy sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe (38*33 cm-es az anyém) simítjuk és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. A maradék alapanyagokból sütünk még egy lapot.

    A megsült lapokat kihűtjük, majd a kihűlt lapokról lehúzzuk a sütőpapírt és a hosszabbik oldala mentén 3 egyenlő lapra (csíkra) vágjuk a piskótákat, így összesen 6 db 10 cm magas körüli, 38 cm hosszú csíkunk lesz.

    Zöldalmás krém:

    A tejszínt majdnem teljesen felverjük, majd ezután hozzáadjuk a mascarponét, porcukrot, aromát és az ételfestéket, majd tovább keverjük magas fokozaton pár percig. Ekkor kikapcsoljuk a robotgépet és megkóstoljuk a krémet. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá aromát, valamint tudunk még a színén is állítani, majd alaposan összedolgozzuk újra az egészet.

    Kakaós krém, az oldalára:

    A tejszínt majdnem felverjük teljesen, ezután hozzáadjuk a mascarponét, porcukrot és a kakaóport, majd a robotgép magas fokozatán kemény, stabil krémmé keverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

    Összeállítás:

    A piskótacsíkokat vékonyan megkenjük az almalekvárral, majd erre jön a zöldalmás krém (én ezt habzsákból nyomtam a lekvárra és egy spatulával kentem el egyenletesen).

    Az egyik csíkot óvatosan feltekerjük, mint a bejglit, majd egy tortakartonra vagy egy nagyobb, egyenes tányérra letesszük állítva. A többi csíkot folytatólagosan körbetekerjük (csigavonalban), amíg el nem fogynak. Kezünkkel óvatosan jól odatapasszuk mindegyiket. A tetejét vonjuk be zöldalmás krémmel. Keveset tegyünk félre a díszítéshez.

    Az oldalát kenjük körbe a kakaós krémmel, majd egy kenőkéssel függőlegesen húzzunk bele csíkokat, így kialakítva a fakéreg hatást.

    A hidegzselét keverjük ki kevés zöldalma aromával és ételfestékkel, majd óvatosan oszlassuk el a torta tetején.

    Mivel nekem nem volt fűkészítő díszítőcsövem, így rögtönöztem. Egy eldobható habzsák végét fogvájóval több helyen átszúrtam és anélkül, hogy levágtam volna a végét a félretett zöldalmás krémet beletöltöttem és körbenyomtam a torta szélén, ahol a barna krém és a hidegzselé találkozik, mintha fű lenne. Ebbe a zöld krémbe tettem kis virágokat és megszórtam kevés ezüst díszítőcukorral, de természetesen a díszítést mindenki úgy kivitelezi, ahogyan szeretné.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá