Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tóparti karácsony torta recept

Tóparti karácsony torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók egy 28 cm-es formához:
    Piskóta:

    • 7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 25 dkg porcukor
    • 18 dkg finomliszt
    • 4 ek kakaópor
    • 1/2 cs sütőpor
    • csipet só

    Krém:

    • 100 ml habtejszín
    • 100 g mascarpone
    • 20 g kókuszreszelék
    • 2 ek kókuszaroma

    Csoki ganache:

    • 100 g étcsoki
    • 100 ml habtejszín

    Fehércsoki ganache:

    • 200 g fehércsoki
    • 100 ml habtejszín

    Zselatin:

    • 15 g zselatin por
    • 200 g kristálycukor
    • 500 ml víz
    • 1 kk borkősav
    • 1 ek kókuszaroma
    • 2 csepp kék ételfesték

    Díszítés:

    • színes fondant a pingvinekhez + kukoricakeményítő a gyúrásukhoz
    • porcukor

    Elkészítése:

    A piskótához a tojások sárgáját elkeverjük a kristálycukorral és elektromos habverővel fehéredésig verjük. A fehérjét egy csipet sóval keményre verjük. A sütport és a kakaóport a liszthez adjuk, majd kézi habverővel, felváltva adjuk hozzá apránként a tojások fehérjét és a lisztes keveréket vigyázva, hogy a tojásfehérje ne törjön és légies tésztát kapjunk.

    A piskótát két részletben, kapcsos tortaformában (későbbiekben fontos, hogy kapcsos legyen) 160 fokon tűpróbáig készre sütjük (kb 20 perc alatt), majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

    A tortát a kapcsos forma alján készítjük el, hogy később ne follyon ki a zselatin.

    A piskótákat ketté vágjuk, egymásra helyezzük és tómederhez hasonlóan egy éles késsel megformázzuk: felül a piskóta egyik oldalán egy tenyérnyi helyet érintetlenül hagyunk, itt lesznek a díszek, majd kb a teteje felétől meredek ívet vágunk a piskótába úgy, hogy 2 lépcsőcskét alakítsunk ki. Ügyeljünk rá, hogy a tómedrünk alján vékony piskótaréteget hagyjunk. A maradék piskótát apróra tépkedjük és félretesszük.

    A krém hozzávalóit felverjük és már meg is kenjük vele a piskóták közötti teret.

    A maradék krémhez hozzáadunk annyi apróra tépkedett piskótát, hogy könnyen formázható masszát kapjunk és a piskóta épen hagyott területének szélére hegyszerű halmokat gyúrunk és nyomkodunk belőle.

    A csokiganache-ok elkészítéséhez forróra melegítjük a tejszínt, levesszük a tűzről és egyik adag tejszínbe a fehér-, a másik adagba pedig az étcsokit kockázzuk bele, majd néha megkevergetve hagyjuk bennük teljesen felolvadni a csokit.

    Az étcsoki ganache-al vékonyan átkenjük a tortát a piskóta hegyekkel, lépcsőkékkel és a mederrel együtt. Hagyjuk rádermedni.

    A fehércsoki ganache-al a lépcsőcskék szélét, picit a meder alját, a hegytetőket és a hegyláb előtti területet is megkenjük, havas/jeges hatást keltve. Hagyjuk rádermedni.

    A zselatin elkészítéséhez a zselatinport három ek vízzel elkeverjük és hagyjuk keményre dermedni. A vizet felforrósítjuk a cukorral, ételszínezékkel, borkősavval, levesszük a tűzről majd beletesszük a kemény zselatint és addig keverjük, amíg fel nem olvad benne. Hagyjuk langyosra hűlni.

    Amíg hűl a zselatin, addig a fonfandtból ekészítjük a figurákat. Téglalap alakból a házikót tetővel, kis gúla alakból a fenyőcskéket, tojás alakúra formázva pedig a pingvinkéket kis sapkácskával, az egyik kezébe pedig fogpiszkálóra feltekert cérnát adunk. Ha van szilikon halacska formánk, nyomkodjunk bele narancssárga-barna-fehér fondant, tegyük két percre fagyóba és utána könyedén ki tudjuk nyomni belőle a tökéletes halacskánkat.

    Amikor a zselatin langyosra hűlt és a ganache is biztosan megdermedt a tortán, köré csatoljuk a folpackal bevont tortagyűrűt, majd felöntjük a tavacskánkat a zselatinnal, belepottyantunk 1-2 halacskát és gyorsan hűtőbe tesszük a tortát.

    Kb. 6 órán át hűtjük, amíg a zselatin teljesen meg nem dermed. Ha ujjunkkal megnyomjuk és szépen visszarugózik, akkor lesz kész.

    A tortagyűrű tetején ollóval levágjuk a köré tekert folpackot, finoman szétcsatoljuk a gyűrűt és nagyon lassan fel- vagy lemeljük a tortáról. Nagy segítség ha tortaállványon van a torta, mert akkor lefelé tudjuk emelni róla a gyűrűt és így kicsit sem érintkezik a hegyeinkkel.

    A folpackot lehúzzuk a zselatinról, a hegyeinken elhelyezzük a fenyőcskéket, a hegylábnál a házikót és a pingvineket, szárazföldünket pedig jól megintjük porcukorral a havas hatásért. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá