Tóparti karácsony torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 28 cm-es formához:
Piskóta:

  • 7 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 18 dkg finomliszt
  • 4 ek kakaópor
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

Krém:

  • 100 ml habtejszín
  • 100 g mascarpone
  • 20 g kókuszreszelék
  • 2 ek kókuszaroma

Csoki ganache:

  • 100 g étcsoki
  • 100 ml habtejszín

Fehércsoki ganache:

  • 200 g fehércsoki
  • 100 ml habtejszín

Zselatin:

  • 15 g zselatin por
  • 200 g kristálycukor
  • 500 ml víz
  • 1 kk borkősav
  • 1 ek kókuszaroma
  • 2 csepp kék ételfesték

Díszítés:

  • színes fondant a pingvinekhez + kukoricakeményítő a gyúrásukhoz
  • porcukor

Elkészítése:

A piskótához a tojások sárgáját elkeverjük a kristálycukorral és elektromos habverővel fehéredésig verjük. A fehérjét egy csipet sóval keményre verjük. A sütport és a kakaóport a liszthez adjuk, majd kézi habverővel, felváltva adjuk hozzá apránként a tojások fehérjét és a lisztes keveréket vigyázva, hogy a tojásfehérje ne törjön és légies tésztát kapjunk.

A piskótát két részletben, kapcsos tortaformában (későbbiekben fontos, hogy kapcsos legyen) 160 fokon tűpróbáig készre sütjük (kb 20 perc alatt), majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A tortát a kapcsos forma alján készítjük el, hogy később ne follyon ki a zselatin.

A piskótákat ketté vágjuk, egymásra helyezzük és tómederhez hasonlóan egy éles késsel megformázzuk: felül a piskóta egyik oldalán egy tenyérnyi helyet érintetlenül hagyunk, itt lesznek a díszek, majd kb a teteje felétől meredek ívet vágunk a piskótába úgy, hogy 2 lépcsőcskét alakítsunk ki. Ügyeljünk rá, hogy a tómedrünk alján vékony piskótaréteget hagyjunk. A maradék piskótát apróra tépkedjük és félretesszük.

A krém hozzávalóit felverjük és már meg is kenjük vele a piskóták közötti teret.

A maradék krémhez hozzáadunk annyi apróra tépkedett piskótát, hogy könnyen formázható masszát kapjunk és a piskóta épen hagyott területének szélére hegyszerű halmokat gyúrunk és nyomkodunk belőle.

A csokiganache-ok elkészítéséhez forróra melegítjük a tejszínt, levesszük a tűzről és egyik adag tejszínbe a fehér-, a másik adagba pedig az étcsokit kockázzuk bele, majd néha megkevergetve hagyjuk bennük teljesen felolvadni a csokit.

Az étcsoki ganache-al vékonyan átkenjük a tortát a piskóta hegyekkel, lépcsőkékkel és a mederrel együtt. Hagyjuk rádermedni.

A fehércsoki ganache-al a lépcsőcskék szélét, picit a meder alját, a hegytetőket és a hegyláb előtti területet is megkenjük, havas/jeges hatást keltve. Hagyjuk rádermedni.

A zselatin elkészítéséhez a zselatinport három ek vízzel elkeverjük és hagyjuk keményre dermedni. A vizet felforrósítjuk a cukorral, ételszínezékkel, borkősavval, levesszük a tűzről majd beletesszük a kemény zselatint és addig keverjük, amíg fel nem olvad benne. Hagyjuk langyosra hűlni.

Amíg hűl a zselatin, addig a fonfandtból ekészítjük a figurákat. Téglalap alakból a házikót tetővel, kis gúla alakból a fenyőcskéket, tojás alakúra formázva pedig a pingvinkéket kis sapkácskával, az egyik kezébe pedig fogpiszkálóra feltekert cérnát adunk. Ha van szilikon halacska formánk, nyomkodjunk bele narancssárga-barna-fehér fondant, tegyük két percre fagyóba és utána könyedén ki tudjuk nyomni belőle a tökéletes halacskánkat.

Amikor a zselatin langyosra hűlt és a ganache is biztosan megdermedt a tortán, köré csatoljuk a folpackal bevont tortagyűrűt, majd felöntjük a tavacskánkat a zselatinnal, belepottyantunk 1-2 halacskát és gyorsan hűtőbe tesszük a tortát.

Kb. 6 órán át hűtjük, amíg a zselatin teljesen meg nem dermed. Ha ujjunkkal megnyomjuk és szépen visszarugózik, akkor lesz kész.

A tortagyűrű tetején ollóval levágjuk a köré tekert folpackot, finoman szétcsatoljuk a gyűrűt és nagyon lassan fel- vagy lemeljük a tortáról. Nagy segítség ha tortaállványon van a torta, mert akkor lefelé tudjuk emelni róla a gyűrűt és így kicsit sem érintkezik a hegyeinkkel.

A folpackot lehúzzuk a zselatinról, a hegyeinken elhelyezzük a fenyőcskéket, a hegylábnál a házikót és a pingvineket, szárazföldünket pedig jól megintjük porcukorral a havas hatásért. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.