Tóparti karácsony torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 28 cm-es formához:
Piskóta:
- 7
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg porcukor
- 18 dkg finomliszt
- 4 ek kakaópor
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
Krém:
- 100 ml habtejszín
- 100 g mascarpone
- 20 g kókuszreszelék
- 2 ek kókuszaroma
Csoki ganache:
- 100 g étcsoki
- 100 ml habtejszín
Fehércsoki ganache:
- 200 g fehércsoki
- 100 ml habtejszín
Zselatin:
- 15 g zselatin por
- 200 g kristálycukor
- 500 ml víz
- 1 kk borkősav
- 1 ek kókuszaroma
- 2 csepp kék ételfesték
Díszítés:
- színes fondant a pingvinekhez + kukoricakeményítő a gyúrásukhoz
- porcukor
Elkészítése:
A piskótához a tojások sárgáját elkeverjük a kristálycukorral és elektromos habverővel fehéredésig verjük. A fehérjét egy csipet sóval keményre verjük. A sütport és a kakaóport a liszthez adjuk, majd kézi habverővel, felváltva adjuk hozzá apránként a tojások fehérjét és a lisztes keveréket vigyázva, hogy a tojásfehérje ne törjön és légies tésztát kapjunk.
A piskótát két részletben, kapcsos tortaformában (későbbiekben fontos, hogy kapcsos legyen) 160 fokon tűpróbáig készre sütjük (kb 20 perc alatt), majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A tortát a kapcsos forma alján készítjük el, hogy később ne follyon ki a zselatin.
A piskótákat ketté vágjuk, egymásra helyezzük és tómederhez hasonlóan egy éles késsel megformázzuk: felül a piskóta egyik oldalán egy tenyérnyi helyet érintetlenül hagyunk, itt lesznek a díszek, majd kb a teteje felétől meredek ívet vágunk a piskótába úgy, hogy 2 lépcsőcskét alakítsunk ki. Ügyeljünk rá, hogy a tómedrünk alján vékony piskótaréteget hagyjunk. A maradék piskótát apróra tépkedjük és félretesszük.
A krém hozzávalóit felverjük és már meg is kenjük vele a piskóták közötti teret.
A maradék krémhez hozzáadunk annyi apróra tépkedett piskótát, hogy könnyen formázható masszát kapjunk és a piskóta épen hagyott területének szélére hegyszerű halmokat gyúrunk és nyomkodunk belőle.
A csokiganache-ok elkészítéséhez forróra melegítjük a tejszínt, levesszük a tűzről és egyik adag tejszínbe a fehér-, a másik adagba pedig az étcsokit kockázzuk bele, majd néha megkevergetve hagyjuk bennük teljesen felolvadni a csokit.
Az étcsoki ganache-al vékonyan átkenjük a tortát a piskóta hegyekkel, lépcsőkékkel és a mederrel együtt. Hagyjuk rádermedni.
A fehércsoki ganache-al a lépcsőcskék szélét, picit a meder alját, a hegytetőket és a hegyláb előtti területet is megkenjük, havas/jeges hatást keltve. Hagyjuk rádermedni.
A zselatin elkészítéséhez a zselatinport három ek vízzel elkeverjük és hagyjuk keményre dermedni. A vizet felforrósítjuk a cukorral, ételszínezékkel, borkősavval, levesszük a tűzről majd beletesszük a kemény zselatint és addig keverjük, amíg fel nem olvad benne. Hagyjuk langyosra hűlni.
Amíg hűl a zselatin, addig a fonfandtból ekészítjük a figurákat. Téglalap alakból a házikót tetővel, kis gúla alakból a fenyőcskéket, tojás alakúra formázva pedig a pingvinkéket kis sapkácskával, az egyik kezébe pedig fogpiszkálóra feltekert cérnát adunk. Ha van szilikon halacska formánk, nyomkodjunk bele narancssárga-barna-fehér fondant, tegyük két percre fagyóba és utána könyedén ki tudjuk nyomni belőle a tökéletes halacskánkat.
Amikor a zselatin langyosra hűlt és a ganache is biztosan megdermedt a tortán, köré csatoljuk a folpackal bevont tortagyűrűt, majd felöntjük a tavacskánkat a zselatinnal, belepottyantunk 1-2 halacskát és gyorsan hűtőbe tesszük a tortát.
Kb. 6 órán át hűtjük, amíg a zselatin teljesen meg nem dermed. Ha ujjunkkal megnyomjuk és szépen visszarugózik, akkor lesz kész.
A tortagyűrű tetején ollóval levágjuk a köré tekert folpackot, finoman szétcsatoljuk a gyűrűt és nagyon lassan fel- vagy lemeljük a tortáról. Nagy segítség ha tortaállványon van a torta, mert akkor lefelé tudjuk emelni róla a gyűrűt és így kicsit sem érintkezik a hegyeinkkel.
A folpackot lehúzzuk a zselatinról, a hegyeinken elhelyezzük a fenyőcskéket, a hegylábnál a házikót és a pingvineket, szárazföldünket pedig jól megintjük porcukorral a havas hatásért. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »