Sós-karamellás sajttorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 30 cm-es kapcsos tortafomához:
Sós karamell:
- 200 g cukor
- 150 ml tejszín
- 33 g sós vaj
Tészta:
- 120 g darált háztartási keksz
- 120 g zúzott zabkeksz
- 140 g olvasztott margarin
Krém:
- 250 g krémsajt
- 250 g mascarpone
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 dl tejföl
- 5 dl habtejszín
- 9 dkg ézkezési keményítő
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 200 g cukor
Díszítés:
- 500 ml cukrászhab
- 150 g grillázs
Elkészítése:
A karamellhez a cukrot magasfalú edénybe tesszük és alacsony lángon világosbarnára pirítjuk, majd ha teljesen felolvadt, beleöntjük a tejszínt, amitől megfog keményedni, de folyamatos keverés mellett majd felolvad.
Addig kevergetjük amíg sima állagú és sűrű nem lesz, ekkor belekeverjük a vajat, majd hűtőben pihentetjük.
Egy 30-cm es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a morzsásra tört kekszhez hozzáöntjük az olvasztott margarint, összegyúrjuk és a forma alján elegyengetjük. Ezután előmelegített sütőben 180 °C-on 10 percig sütjük.
A sajttorta összes hozzávalóját összekeverjük, a tésztára öntjük, majd a tortaformát 3 réteg alufóliával alul-felül-oldalt becsomagolva egy ujjnyi vastag vízzel teli tepsibe helyezve két órán át 180 fokon sütjük, amíg a teteje meg nem barnul és a közepe nem lesz remegős még egy kicsit.
Ezután hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy éjszakára a tortaformában hagyva vagy pedig 8 óra hosszára a hűtőbe.
Díszítésként felvert cukrászhabbal vonjuk be. A tetejét leöntjük a sós karamellel. A torta oldalát pedig apróra vágott grillázzsal díszítjük.