Sós-karamellás sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 30 cm-es kapcsos tortafomához:
Sós karamell:

  • 200 g cukor
  • 150 ml tejszín
  • 33 g sós vaj

Tészta:

  • 120 g darált háztartási keksz
  • 120 g zúzott zabkeksz
  • 140 g olvasztott margarin

Krém:

  • 250 g krémsajt
  • 250 g mascarpone
  • 4 db tojás
  • 4 dl tejföl
  • 5 dl habtejszín
  • 9 dkg ézkezési keményítő
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 200 g cukor

Díszítés:

  • 500 ml cukrászhab
  • 150 g grillázs

Elkészítése:

A karamellhez a cukrot magasfalú edénybe tesszük és alacsony lángon világosbarnára pirítjuk, majd ha teljesen felolvadt, beleöntjük a tejszínt, amitől megfog keményedni, de folyamatos keverés mellett majd felolvad.

Addig kevergetjük amíg sima állagú és sűrű nem lesz, ekkor belekeverjük a vajat, majd hűtőben pihentetjük.

Egy 30-cm es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a morzsásra tört kekszhez hozzáöntjük az olvasztott margarint, összegyúrjuk és a forma alján elegyengetjük. Ezután előmelegített sütőben 180 °C-on 10 percig sütjük.

A sajttorta összes hozzávalóját összekeverjük, a tésztára öntjük, majd a tortaformát 3 réteg alufóliával alul-felül-oldalt becsomagolva egy ujjnyi vastag vízzel teli tepsibe helyezve két órán át 180 fokon sütjük, amíg a teteje meg nem barnul és a közepe nem lesz remegős még egy kicsit.

Ezután hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy éjszakára a tortaformában hagyva vagy pedig 8 óra hosszára a hűtőbe.

Díszítésként felvert cukrászhabbal vonjuk be. A tetejét leöntjük a sós karamellel. A torta oldalát pedig apróra vágott grillázzsal díszítjük.