Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Eperzselés sajttorta recept

Eperzselés sajttorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
    Alap:

    • 25 dkg zabkeksz
    • 10-12 dkg vaj

    Sajtkrémes réteg:

    • 25 dkg mascarpone
    • 25 dkg tejföl
    • 20 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 citrom héja és leve
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Zseléhez:

    • 5-6 nagyobb szem eper
    • 2,5 dl víz
    • 1 ek cukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 cs tortazselé

    Elkészítése:

    A tortaformát kívülről bevonjuk több rétegben alufóliával, majd a belsejét kibéleljük sütőpapírral.

    A zabkekszet összemorzsoljuk vagy ledaráljuk esetleg késes aprítóval morzsásra dolgozzuk. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a tortaformába és a tenyerünkkel egyenletesen eligazítjuk úgy, hogy pereme is legyen.

    Előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezzük és 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

    Egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és mindegyikkel jól kikeverjük a masszát.

    A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémes masszához, majd a kihűlt, kekszes alapra ráöntjük.

    A megtöltött tortaformát egy tepsibe helyezzük és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy félig ellepje a fóliába csomagolt tortaformát.

    Ezután visszahelyezzük a tepsit a meleg sütőbe, majd 180 fokon kb 60 percig sütjük a tortát. Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, akkor takarjuk le, nehogy túlbarnuljon. (Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)

    A sütési idő letelte után kikapcsoljuk a sütőt, majd résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját és így hagyjuk a tortát kihűlni.

    Az apróra feldarabolt epret egy edénybe tesszük, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd felforraljuk. Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd kb 10 percig főzzük. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

    Az eperléhez ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tortazselét, majd simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett egy percig főzzük még, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

    A teljesen kihűlt torta tetejére ráöntjük az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed).

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá