Eperzselés sajttorta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Alap:
- 25 dkg zabkeksz
- 10-12 dkg vaj
Sajtkrémes réteg:
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg tejföl
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja és leve
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Zseléhez:
- 5-6 nagyobb szem eper
- 2,5 dl víz
- 1 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs tortazselé
Elkészítése:
A tortaformát kívülről bevonjuk több rétegben alufóliával, majd a belsejét kibéleljük sütőpapírral.
A zabkekszet összemorzsoljuk vagy ledaráljuk esetleg késes aprítóval morzsásra dolgozzuk. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a tortaformába és a tenyerünkkel egyenletesen eligazítjuk úgy, hogy pereme is legyen.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezzük és 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és mindegyikkel jól kikeverjük a masszát.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémes masszához, majd a kihűlt, kekszes alapra ráöntjük.
A megtöltött tortaformát egy tepsibe helyezzük és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy félig ellepje a fóliába csomagolt tortaformát.
Ezután visszahelyezzük a tepsit a meleg sütőbe, majd 180 fokon kb 60 percig sütjük a tortát. Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, akkor takarjuk le, nehogy túlbarnuljon. (Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)
A sütési idő letelte után kikapcsoljuk a sütőt, majd résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját és így hagyjuk a tortát kihűlni.
Az apróra feldarabolt epret egy edénybe tesszük, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd felforraljuk. Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd kb 10 percig főzzük. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.
Az eperléhez ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tortazselét, majd simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett egy percig főzzük még, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.
A teljesen kihűlt torta tetejére ráöntjük az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed).
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »









