Áfonyás sajttorta sütés nélkül recept

Hozzávalók:
Alap:
- 100 g zabkeksz
- 50 g vaj
Krém:
- 200 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 200 ml habtejszín
- 7 lap zselatin
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 250 g mascarpone
- 100 g görög joghurt
Díszítés:
- friss áfonyaszemek
Elkészítése:
A kekszet apróra daráljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. Egy 16 cm-es kapcsos tortaforma aljába egyenletesen lenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Az áfonyát 2 evőkanál cukorral megszórjuk, majd mikróban vagy kis lángon összeolvasztjuk, amíg levet enged és kissé besűrűsödik. Két lapzselatint hideg vízbe áztatunk 5 percre, majd alaposan kinyomkodva a meleg áfonyához keverjük, hogy teljesen feloldódjon.
A mascarponét a maradék cukorral, a joghurttal és a citromlével simára keverjük. A tejszínt gyengén felmelegítjük (nem forraljuk), majd a maradék 5 lap előzetesen beáztatott és kinyomkodott zselatint feloldjuk benne. A zselatinos tejszínt a mascarponés alaphoz keverjük, hogy egységes állagot kapjunk.
A krémet három részre osztjuk. Az egyik adaghoz több áfonyát keverünk, hogy mélyebb lila árnyalatot kapjunk, a másodikba kevesebb áfonya levet adunk, hogy halványabb legyen, a harmadikat fehéren hagyjuk.
A legintenzívebb színű réteget a kekszes alapra öntjük, majd 15-30 percre hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Ezután a középső, világosabb réteget simítjuk rá, újabb hűtés következik, végül a fehér réteget öntjük a tetejére. A tortát legalább néhány órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megfelelően összeálljon.
Másnap a forma szélét késsel körbelazítjuk, óvatosan eltávolítjuk a karimát, és friss áfonyával díszítjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »