Áfonyás sajttorta sütés nélkül recept

Hozzávalók:
Alap:
- 100 g zabkeksz
- 50 g vaj
Krém:
- 200 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 200 ml habtejszín
- 7 lap zselatin
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 250 g mascarpone
- 100 g görög joghurt
Díszítés:
- friss áfonyaszemek
Elkészítése:
A kekszet apróra daráljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. Egy 16 cm-es kapcsos tortaforma aljába egyenletesen lenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Az áfonyát 2 evőkanál cukorral megszórjuk, majd mikróban vagy kis lángon összeolvasztjuk, amíg levet enged és kissé besűrűsödik. Két lapzselatint hideg vízbe áztatunk 5 percre, majd alaposan kinyomkodva a meleg áfonyához keverjük, hogy teljesen feloldódjon.
A mascarponét a maradék cukorral, a joghurttal és a citromlével simára keverjük. A tejszínt gyengén felmelegítjük (nem forraljuk), majd a maradék 5 lap előzetesen beáztatott és kinyomkodott zselatint feloldjuk benne. A zselatinos tejszínt a mascarponés alaphoz keverjük, hogy egységes állagot kapjunk.
A krémet három részre osztjuk. Az egyik adaghoz több áfonyát keverünk, hogy mélyebb lila árnyalatot kapjunk, a másodikba kevesebb áfonya levet adunk, hogy halványabb legyen, a harmadikat fehéren hagyjuk.
A legintenzívebb színű réteget a kekszes alapra öntjük, majd 15-30 percre hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Ezután a középső, világosabb réteget simítjuk rá, újabb hűtés következik, végül a fehér réteget öntjük a tetejére. A tortát legalább néhány órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megfelelően összeálljon.
Másnap a forma szélét késsel körbelazítjuk, óvatosan eltávolítjuk a karimát, és friss áfonyával díszítjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A legfinomabb házi gyömbérszörp
A gyömbér nemcsak jellegzetes aromája és kellemesen csípős íze miatt kedvel
Tovább olvasom »
Így készül a tökéletes alaplé – Tippek és trükkök lépésről lépésre
Egy igazán jó alaplé a lelke számtalan levesnek, mártásnak, rizottónak, sőt
Tovább olvasom »
TOP 5 grill pác, ami minden visz
A nyári grillpartik titkos fegyvere nem a grillsütő vagy a szélcsendes idő,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.04.22 kedd
Van, amikor egyszerűen semmi ötletünk sincs, mit tegyünk az asztalra – főle
Tovább olvasom »
Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »