Hozzávalók:
Alap:
Krém:
Díszítés:
Elkészítése:
A kekszet apróra daráljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. Egy 16 cm-es kapcsos tortaforma aljába egyenletesen lenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Az áfonyát 2 evőkanál cukorral megszórjuk, majd mikróban vagy kis lángon összeolvasztjuk, amíg levet enged és kissé besűrűsödik. Két lapzselatint hideg vízbe áztatunk 5 percre, majd alaposan kinyomkodva a meleg áfonyához keverjük, hogy teljesen feloldódjon.
A mascarponét a maradék cukorral, a joghurttal és a citromlével simára keverjük. A tejszínt gyengén felmelegítjük (nem forraljuk), majd a maradék 5 lap előzetesen beáztatott és kinyomkodott zselatint feloldjuk benne. A zselatinos tejszínt a mascarponés alaphoz keverjük, hogy egységes állagot kapjunk.
A krémet három részre osztjuk. Az egyik adaghoz több áfonyát keverünk, hogy mélyebb lila árnyalatot kapjunk, a másodikba kevesebb áfonya levet adunk, hogy halványabb legyen, a harmadikat fehéren hagyjuk.
A legintenzívebb színű réteget a kekszes alapra öntjük, majd 15-30 percre hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Ezután a középső, világosabb réteget simítjuk rá, újabb hűtés következik, végül a fehér réteget öntjük a tetejére. A tortát legalább néhány órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megfelelően összeálljon.
Másnap a forma szélét késsel körbelazítjuk, óvatosan eltávolítjuk a karimát, és friss áfonyával díszítjük.