Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Miss Szeptember torta recept

Miss Szeptember torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
  • Hozzávalók:
    Piskóta:

    • 7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 25 dkg porcukor
    • 20 dkg finom liszt
    • 1 citrom
    • 0,5 csomag sütőpor
    • csipet só
    • 1 evőkanál sütőtök fűszerkeverék (pumpkin spice)

    Sós karamell:

    • 100 g cukor
    • 3 evőkanál vaj
    • 60 ml habtejszín
    • két csipet só

    Brandys-fűszeres körte:

    • 50 g cukor
    • 5 darab körte
    • 2,5 dl víz
    • 6 ek brandy
    • 4 darab szegfűszeg
    • 2 darab fahéjrúd

    Brandys szirup:

    • 3 evőkanál cukor

    Krém:

    • 250 g mascarpone
    • 300 ml habtejszín
    • 2 teáskanál vanília paszta
    • 4 evőkanál porcukor

    Díszítés:

    • tört mogyoró
    • 3 darab füge
    • ehető, szárított virágszirmok
    • arany színű lüszter por

    Elkészítése:

    Piskóta:

    A tojások sárgáját az átszitált porcukorral és a citrom levével fehéredésig keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojássárgák habjához szitáljuk és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is, majs spatulával óvatosan összeforgatjuk.

    A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Két evőkanálnyit a lisztes masszához keverünk, majd a többit óvatosan beleforgatjuk.

    A masszát három részletben, 20 cm-es kapcsos vagy szilikon formába öntjük, majd néhányszor a pulthoz ütögetjük, hogy a légbuborékok kijöjjenek.
    170 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt (vagy tűpróbáig sütjük). A sütőből kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.

    Sós karamell:

    A cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, majd félrehúzva a tűzről hozzáadjuk a vajat és egy percig kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a habtejszínt és a sót, majd további egy percig keverjük. Kihűtjük és felhasználásig hűtőbe tesszük.

    Brandys fűszeres körte:

    A körtéket meghámozzuk és négyet félbevágunk, egyet egészben hagyunk. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük egy bögre vízzel és a brandyvel, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Addig keverjük, amíg a karamell felolvad.

    Beletesszük a körtéket és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük, majd papírtörlőre szedjük és hagyjuk kihűlni. Két fél körtét vékony szeletekre vágunk a piskóták közé, a többit félretesszük a díszítéshez.

    Brandys szirup:

    A körték főzőlevéhez adjuk a cukrot és addig főzzük, amíg szirupossá válik. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Két evőkanállal félreteszünk belőle a díszítéshez.

    Krém:

    A mascarponét, a cukrászhabot, a vanília pasztát és a porcukrot összekeverjük, majd robotgéppel 2 percig verjük. A krém negyed részét félretesszük a torta burkolásához.

    Összeállítás:

    Az első piskótalapot megkenjük krémmel, rá spirál alakban elrendezzük a körteszeleteket és körbecsorgatjuk a brandys sziruppal. Ismételjük a rétegezést: piskóta, krém, körte, szirup. A tetejére az utolsó piskótalap kerül.

    A félretett krémmel a torta tetején vastagabb, az oldalán vékonyabb réteget alakítunk ki és elsimítjuk úgy, hogy a piskótalapok szélei látszódjanak.

    A tetejére öntjük a sós karamellt, kanállal kis csorgásokat képezünk az oldalán. Az aljára körben tört mogyorót szórunk. A díszítéshez a két fél körtét és az egész körtét, valamint három felezett fügét a torta tetejére rendezzük. Meglocsoljuk két kanál brandys sziruppal, lüszter port fújunk a gyümölcsökre és szárított virágszirmokkal szórjuk meg. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

    Videós receptért látogass el Picipiros Konyhája facebook oldalra.

    Tipp:

    Ha a brandyt nem szeretnéd használni, helyettesítheted almalével vagy narancslével is. A díszítéshez a füge helyett bármilyen szezonális gyümölcsöt választhatsz, a virágszirmok helyett pedig kandírozott narancshéjjal is feldobhatod a tortát.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek