Miss Szeptember torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Piskóta:
- 7
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg finom liszt
- 1 citrom
- 0,5 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 evőkanál sütőtök fűszerkeverék (pumpkin spice)
Sós karamell:
- 100 g cukor
- 3 evőkanál vaj
- 60 ml habtejszín
- két csipet só
Brandys-fűszeres körte:
- 50 g cukor
- 5 darab körte
- 2,5 dl víz
- 6 ek brandy
- 4 darab szegfűszeg
- 2 darab fahéjrúd
Brandys szirup:
- 3 evőkanál cukor
Krém:
- 250 g mascarpone
- 300 ml habtejszín
- 2 teáskanál vanília paszta
- 4 evőkanál porcukor
Díszítés:
- tört mogyoró
- 3 darab füge
- ehető, szárított virágszirmok
- arany színű lüszter por
Elkészítése:
Piskóta:
A tojások sárgáját az átszitált porcukorral és a citrom levével fehéredésig keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojássárgák habjához szitáljuk és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is, majs spatulával óvatosan összeforgatjuk.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Két evőkanálnyit a lisztes masszához keverünk, majd a többit óvatosan beleforgatjuk.
A masszát három részletben, 20 cm-es kapcsos vagy szilikon formába öntjük, majd néhányszor a pulthoz ütögetjük, hogy a légbuborékok kijöjjenek.
170 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt (vagy tűpróbáig sütjük). A sütőből kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.
Sós karamell:
A cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, majd félrehúzva a tűzről hozzáadjuk a vajat és egy percig kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a habtejszínt és a sót, majd további egy percig keverjük. Kihűtjük és felhasználásig hűtőbe tesszük.
Brandys fűszeres körte:
A körtéket meghámozzuk és négyet félbevágunk, egyet egészben hagyunk. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük egy bögre vízzel és a brandyvel, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Addig keverjük, amíg a karamell felolvad.
Beletesszük a körtéket és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük, majd papírtörlőre szedjük és hagyjuk kihűlni. Két fél körtét vékony szeletekre vágunk a piskóták közé, a többit félretesszük a díszítéshez.
Brandys szirup:
A körték főzőlevéhez adjuk a cukrot és addig főzzük, amíg szirupossá válik. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Két evőkanállal félreteszünk belőle a díszítéshez.
Krém:
A mascarponét, a cukrászhabot, a vanília pasztát és a porcukrot összekeverjük, majd robotgéppel 2 percig verjük. A krém negyed részét félretesszük a torta burkolásához.
Összeállítás:
Az első piskótalapot megkenjük krémmel, rá spirál alakban elrendezzük a körteszeleteket és körbecsorgatjuk a brandys sziruppal. Ismételjük a rétegezést: piskóta, krém, körte, szirup. A tetejére az utolsó piskótalap kerül.
A félretett krémmel a torta tetején vastagabb, az oldalán vékonyabb réteget alakítunk ki és elsimítjuk úgy, hogy a piskótalapok szélei látszódjanak.
A tetejére öntjük a sós karamellt, kanállal kis csorgásokat képezünk az oldalán. Az aljára körben tört mogyorót szórunk. A díszítéshez a két fél körtét és az egész körtét, valamint három felezett fügét a torta tetejére rendezzük. Meglocsoljuk két kanál brandys sziruppal, lüszter port fújunk a gyümölcsökre és szárított virágszirmokkal szórjuk meg. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Videós receptért látogass el Picipiros Konyhája facebook oldalra.
Tipp:
Ha a brandyt nem szeretnéd használni, helyettesítheted almalével vagy narancslével is. A díszítéshez a füge helyett bármilyen szezonális gyümölcsöt választhatsz, a virágszirmok helyett pedig kandírozott narancshéjjal is feldobhatod a tortát.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »