Miss Szeptember torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 7 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg finom liszt
  • 1 citrom
  • 0,5 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 evőkanál sütőtök fűszerkeverék (pumpkin spice)

Sós karamell:

  • 100 g cukor
  • 3 evőkanál vaj
  • 60 ml habtejszín
  • két csipet só

Brandys-fűszeres körte:

  • 50 g cukor
  • 5 darab körte
  • 2,5 dl víz
  • 6 ek brandy
  • 4 darab szegfűszeg
  • 2 darab fahéjrúd

Brandys szirup:

  • 3 evőkanál cukor

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml habtejszín
  • 2 teáskanál vanília paszta
  • 4 evőkanál porcukor

Díszítés:

  • tört mogyoró
  • 3 darab füge
  • ehető, szárított virágszirmok
  • arany színű lüszter por

Elkészítése:

Piskóta:

A tojások sárgáját az átszitált porcukorral és a citrom levével fehéredésig keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojássárgák habjához szitáljuk és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is, majs spatulával óvatosan összeforgatjuk.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Két evőkanálnyit a lisztes masszához keverünk, majd a többit óvatosan beleforgatjuk.

A masszát három részletben, 20 cm-es kapcsos vagy szilikon formába öntjük, majd néhányszor a pulthoz ütögetjük, hogy a légbuborékok kijöjjenek.
170 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt (vagy tűpróbáig sütjük). A sütőből kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.

Sós karamell:

A cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, majd félrehúzva a tűzről hozzáadjuk a vajat és egy percig kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a habtejszínt és a sót, majd további egy percig keverjük. Kihűtjük és felhasználásig hűtőbe tesszük.

Brandys fűszeres körte:

A körtéket meghámozzuk és négyet félbevágunk, egyet egészben hagyunk. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük egy bögre vízzel és a brandyvel, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Addig keverjük, amíg a karamell felolvad.

Beletesszük a körtéket és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük, majd papírtörlőre szedjük és hagyjuk kihűlni. Két fél körtét vékony szeletekre vágunk a piskóták közé, a többit félretesszük a díszítéshez.

Brandys szirup:

A körték főzőlevéhez adjuk a cukrot és addig főzzük, amíg szirupossá válik. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Két evőkanállal félreteszünk belőle a díszítéshez.

Krém:

A mascarponét, a cukrászhabot, a vanília pasztát és a porcukrot összekeverjük, majd robotgéppel 2 percig verjük. A krém negyed részét félretesszük a torta burkolásához.

Összeállítás:

Az első piskótalapot megkenjük krémmel, rá spirál alakban elrendezzük a körteszeleteket és körbecsorgatjuk a brandys sziruppal. Ismételjük a rétegezést: piskóta, krém, körte, szirup. A tetejére az utolsó piskótalap kerül.

A félretett krémmel a torta tetején vastagabb, az oldalán vékonyabb réteget alakítunk ki és elsimítjuk úgy, hogy a piskótalapok szélei látszódjanak.

A tetejére öntjük a sós karamellt, kanállal kis csorgásokat képezünk az oldalán. Az aljára körben tört mogyorót szórunk. A díszítéshez a két fél körtét és az egész körtét, valamint három felezett fügét a torta tetejére rendezzük. Meglocsoljuk két kanál brandys sziruppal, lüszter port fújunk a gyümölcsökre és szárított virágszirmokkal szórjuk meg. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Videós receptért látogass el Picipiros Konyhája facebook oldalra.

Tipp:

Ha a brandyt nem szeretnéd használni, helyettesítheted almalével vagy narancslével is. A díszítéshez a füge helyett bármilyen szezonális gyümölcsöt választhatsz, a virágszirmok helyett pedig kandírozott narancshéjjal is feldobhatod a tortát.