Hozzávalók:
Piskóta:
Sós karamell:
Brandys-fűszeres körte:
Brandys szirup:
Krém:
Díszítés:
Elkészítése:
A tojások sárgáját az átszitált porcukorral és a citrom levével fehéredésig keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojássárgák habjához szitáljuk és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is, majs spatulával óvatosan összeforgatjuk.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Két evőkanálnyit a lisztes masszához keverünk, majd a többit óvatosan beleforgatjuk.
A masszát három részletben, 20 cm-es kapcsos vagy szilikon formába öntjük, majd néhányszor a pulthoz ütögetjük, hogy a légbuborékok kijöjjenek.
170 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt (vagy tűpróbáig sütjük). A sütőből kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.
A cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, majd félrehúzva a tűzről hozzáadjuk a vajat és egy percig kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a habtejszínt és a sót, majd további egy percig keverjük. Kihűtjük és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A körtéket meghámozzuk és négyet félbevágunk, egyet egészben hagyunk. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük egy bögre vízzel és a brandyvel, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Addig keverjük, amíg a karamell felolvad.
Beletesszük a körtéket és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük, majd papírtörlőre szedjük és hagyjuk kihűlni. Két fél körtét vékony szeletekre vágunk a piskóták közé, a többit félretesszük a díszítéshez.
A körték főzőlevéhez adjuk a cukrot és addig főzzük, amíg szirupossá válik. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Két evőkanállal félreteszünk belőle a díszítéshez.
A mascarponét, a cukrászhabot, a vanília pasztát és a porcukrot összekeverjük, majd robotgéppel 2 percig verjük. A krém negyed részét félretesszük a torta burkolásához.
Az első piskótalapot megkenjük krémmel, rá spirál alakban elrendezzük a körteszeleteket és körbecsorgatjuk a brandys sziruppal. Ismételjük a rétegezést: piskóta, krém, körte, szirup. A tetejére az utolsó piskótalap kerül.
A félretett krémmel a torta tetején vastagabb, az oldalán vékonyabb réteget alakítunk ki és elsimítjuk úgy, hogy a piskótalapok szélei látszódjanak.
A tetejére öntjük a sós karamellt, kanállal kis csorgásokat képezünk az oldalán. Az aljára körben tört mogyorót szórunk. A díszítéshez a két fél körtét és az egész körtét, valamint három felezett fügét a torta tetejére rendezzük. Meglocsoljuk két kanál brandys sziruppal, lüszter port fújunk a gyümölcsökre és szárított virágszirmokkal szórjuk meg. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Videós receptért látogass el Picipiros Konyhája facebook oldalra.
Ha a brandyt nem szeretnéd használni, helyettesítheted almalével vagy narancslével is. A díszítéshez a füge helyett bármilyen szezonális gyümölcsöt választhatsz, a virágszirmok helyett pedig kandírozott narancshéjjal is feldobhatod a tortát.