Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Máglyarakás torta recept

Máglyarakás torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

    • 6 db kifli felkarikázva
    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 8 dl tej
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 15 dkg darált dió
    • 60 dkg alma savanykás
    • 10 evőkanál sárgabarack lekvár
    • 10 dkg cukor
    • 6 dkg barnacukor
    • 2 teáskanál fahéj
    • 5 dkg vaj
    • 3 cl rum vagy aroma
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 narancs reszelt héja
    • csipet só
    • a fehérjéhez 2 evőkanál lekvár

    A formához:

    • 2 dkg vaj
    • 2 evőkanál zsemlemorzsa

    Elkészítése:

    A kifliket felkarikázzuk vastagabb karikára, az almákat tisztítás kis kicsi kockára vágjuk.

    Egy 26 cm átmérőjű torta formát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk.

    A tejet a barnacukorral és a vaníliás cukorral megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Belerakjuk a citrom és a narancs reszelt héját és a rumot. A tojások sárgáját habosra keverjük, majd állandó keveréssel hozzáöntjük a tejet és jól összekeverjük.

    A felkarikázott kifliket egy tálba rakjuk és meglocsoljuk a tejjel és óvatosan összekeverjük, majd állni hagyjuk.

    A vajon megpároljuk az almát cukorral és fahéjjal.

    A tortaformába kanalazzuk a meglocsolt kifliket, eligazítjuk, majd megkenjük lekvárral. A lekvár tetejét megszórjuk darált dióval úgy, hogy teljesen befedje. A dió tetejére ráhalmozzuk a megpárolt almát és elsimítjuk. 180 fokos, előmelegített sütőbe toljuk 25 percre.

    Amíg sül a máglyarakás alapja, addig felverjük a tojásfehérjét cukorral kemény habbá. A habba beleforgatunk evőkanál kikevert sárgabarack lekvárt.

    Kivesszük a sütőből a máglyarakást és a tetejére tesszük a habot és elsimítjuk, majd felhúzzuk mintha lángnyelvek lennének.

    Visszatoljuk a sütőbe, visszavesszük a hőt 150 fokra 20-25 percig szárítjuk a habot. Ha a habba baracklekvár van akkor barnábbra sül.

    Ha megsült, akkor kivesszük és rácson langyosra hűtjük, mert különbem nem lehet szépen szeletelni.

    Tortaformában készített máglyarakást sokkal szebben lehet szeletelni, mint ha tepsiben sült volna.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá