Macaron torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Macaron:
- 40 g
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 50 g kristálycukor
- 50 g mandulaliszt
- 50 g porcukor
- csipet só
- pár csepp citromlé
Narancsos-étcsokis töltelék:
- 1 dl 30 %-os tejszín
- 10 dkg étcsoki
- 1 narancs
Joghurtos-fehércsokis töltelék:
- 15 dkg fehércsoki
- 8 dkg joghurt
- 3 dkg 30 %-os tejszín
- savanykás lekvár a közepébe
Sós karamellás töltelék:
- 10 dkg porcukor
- 7 dkg 30 %-os tejszín
- 2 dkg vaj
- 10 dkg fehércsoki
- 1-2 csipet só (ízlés szerint)
Összeragasztáshoz:
- kevés olvasztott fehércsoki
Elkészítése:
Macaron:
A sütés megkezdése előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a tojásfehérjét, hogy ne legyen hideg.
A mandulalisztet és a porcukrot együtt egy sűrű szitán szitáljuk át és keverjük jól össze.
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót és kezdjük el közepes fokozaton habosítani. Közben 2-3 részletben adjuk hozzá a kristálycukrot. Amikor már elolvadt a cukor és a hab is habcsók állagú, akkor hozzáadjuk a citromlevet és magasabb fokozaton még 1 percig habosítjuk.
Ezután dolgozzuk a habba a porcukros-mandulás keveréket és ha szeretnénk, akkor itt színezhetjük a masszát. Én ezt is géppel oldottam meg. A száraz hozzávalók felét és a színezéket (gél vagy por állagú) hozzáadtam a habhoz és géppel alacsony fokozaton beledolgoztam, majd a másik felét is éppen csak, nehogy túlkeverjem.
Ezután spatulával átkeverjük a masszát ellenőrizve az állagát. Akkor jó, ha szép folyamatosan, szalagszerűen, lávaszerűen folyik le róla.
Ekkor egy kör alakú kinyomófejjel ellátott habzsákba szedjük a masszát és tetszőleges átmérőjű, egyforma köröket nyomunk a szilikonos sütőpapírra (én a sütőpapírt már eleve a tepsi hátára teszem és akkor már kinyomás után nem kell mozgatni sem a formázott macaronokat).
Alsó-felső sütéssel 140 fokon kb 28-30 perc alatt megsütjük. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor hőlégkeveréssel süssük 125 fokon úgyanúgy kb 28-30 percig (legalább is az én sütőmben kellett ennyi idő).
Narancsos-étcsoki töltelék:
A tejszínbe belereszeljük a narancs héját és kis lángon fözzük kb 5 percig. A forró tejszínhez hozzáadjuk a csokit és a narancs levét, majd alddig keverjük, amíg a csoki elolvad. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
Joghurtos-fehércsokis töltelék:
A joghurtot és a tejszínt felforrósítjuk, majd a csokira öntjük és addig keverjük, amíg a csoki felolvad. Ezután teljes kihűlésig hűtőbe tesszük.
Sós karamellás töltelék:
A porcukrot elkezdjük karamellizálni (ne várjuk meg, hogy nagyon sötétbarna legyen!) Közben mikróban felmelegítjük a tejszínt. Ha már karamellizálódott a cukor, akkor hozzáadjuk a vajat és folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejszínt is, majd beletesszük a sót és alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, a csokit hozzáadjuk és simára keverjük az egészet. Amint kihűlt, lehet vele tölteni a macaronokat.
Összeállítás:
A különböző ízű töltelékekkel megtöltjük a macaronokat (nálam a torta mindegyik emelete másmilyen ízű volt). A narancsos-étcsokis közepébe tettem pár szem kandírozott narancshéjat, a joghurtos közepébe egy kevés savanykás lekvárt. A sós karamellásba semmit, de lehetett volt szórni aprított sós mogyorót.
Mindegyik emelet 9-9 darab macaronból áll. Könnyebb volt úgy dolgozni velük, hogy töltés után betettem kb 20 percre a fagyasztóba, így gyorsabban kötött a csoki.
Felolvasztjuk a fehércsokit és egy habzsákba tesszük. A sarkára egy kicsi lyukat vágunk. A képen látható módon elkezdjük összeállítani a tortát. Kevés olvasztott csokival ragasztjuk össze a macaronokat. Ha kész az alsó sor, akkor tegyük hűtőbe kevés időre, majd jöhet a következő.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »