Macaron torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Macaron:
- 40 g
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 50 g kristálycukor
- 50 g mandulaliszt
- 50 g porcukor
- csipet só
- pár csepp citromlé
Narancsos-étcsokis töltelék:
- 1 dl 30 %-os tejszín
- 10 dkg étcsoki
- 1 narancs
Joghurtos-fehércsokis töltelék:
- 15 dkg fehércsoki
- 8 dkg joghurt
- 3 dkg 30 %-os tejszín
- savanykás lekvár a közepébe
Sós karamellás töltelék:
- 10 dkg porcukor
- 7 dkg 30 %-os tejszín
- 2 dkg vaj
- 10 dkg fehércsoki
- 1-2 csipet só (ízlés szerint)
Összeragasztáshoz:
- kevés olvasztott fehércsoki
Elkészítése:
Macaron:
A sütés megkezdése előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a tojásfehérjét, hogy ne legyen hideg.
A mandulalisztet és a porcukrot együtt egy sűrű szitán szitáljuk át és keverjük jól össze.
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót és kezdjük el közepes fokozaton habosítani. Közben 2-3 részletben adjuk hozzá a kristálycukrot. Amikor már elolvadt a cukor és a hab is habcsók állagú, akkor hozzáadjuk a citromlevet és magasabb fokozaton még 1 percig habosítjuk.
Ezután dolgozzuk a habba a porcukros-mandulás keveréket és ha szeretnénk, akkor itt színezhetjük a masszát. Én ezt is géppel oldottam meg. A száraz hozzávalók felét és a színezéket (gél vagy por állagú) hozzáadtam a habhoz és géppel alacsony fokozaton beledolgoztam, majd a másik felét is éppen csak, nehogy túlkeverjem.
Ezután spatulával átkeverjük a masszát ellenőrizve az állagát. Akkor jó, ha szép folyamatosan, szalagszerűen, lávaszerűen folyik le róla.
Ekkor egy kör alakú kinyomófejjel ellátott habzsákba szedjük a masszát és tetszőleges átmérőjű, egyforma köröket nyomunk a szilikonos sütőpapírra (én a sütőpapírt már eleve a tepsi hátára teszem és akkor már kinyomás után nem kell mozgatni sem a formázott macaronokat).
Alsó-felső sütéssel 140 fokon kb 28-30 perc alatt megsütjük. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor hőlégkeveréssel süssük 125 fokon úgyanúgy kb 28-30 percig (legalább is az én sütőmben kellett ennyi idő).
Narancsos-étcsoki töltelék:
A tejszínbe belereszeljük a narancs héját és kis lángon fözzük kb 5 percig. A forró tejszínhez hozzáadjuk a csokit és a narancs levét, majd alddig keverjük, amíg a csoki elolvad. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
Joghurtos-fehércsokis töltelék:
A joghurtot és a tejszínt felforrósítjuk, majd a csokira öntjük és addig keverjük, amíg a csoki felolvad. Ezután teljes kihűlésig hűtőbe tesszük.
Sós karamellás töltelék:
A porcukrot elkezdjük karamellizálni (ne várjuk meg, hogy nagyon sötétbarna legyen!) Közben mikróban felmelegítjük a tejszínt. Ha már karamellizálódott a cukor, akkor hozzáadjuk a vajat és folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejszínt is, majd beletesszük a sót és alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, a csokit hozzáadjuk és simára keverjük az egészet. Amint kihűlt, lehet vele tölteni a macaronokat.
Összeállítás:
A különböző ízű töltelékekkel megtöltjük a macaronokat (nálam a torta mindegyik emelete másmilyen ízű volt). A narancsos-étcsokis közepébe tettem pár szem kandírozott narancshéjat, a joghurtos közepébe egy kevés savanykás lekvárt. A sós karamellásba semmit, de lehetett volt szórni aprított sós mogyorót.
Mindegyik emelet 9-9 darab macaronból áll. Könnyebb volt úgy dolgozni velük, hogy töltés után betettem kb 20 percre a fagyasztóba, így gyorsabban kötött a csoki.
Felolvasztjuk a fehércsokit és egy habzsákba tesszük. A sarkára egy kicsi lyukat vágunk. A képen látható módon elkezdjük összeállítani a tortát. Kevés olvasztott csokival ragasztjuk össze a macaronokat. Ha kész az alsó sor, akkor tegyük hűtőbe kevés időre, majd jöhet a következő.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »