Hozzávalók:
Macaron:
Narancsos-étcsokis töltelék:
Joghurtos-fehércsokis töltelék:
Sós karamellás töltelék:
Összeragasztáshoz:
Elkészítése:
A sütés megkezdése előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a tojásfehérjét, hogy ne legyen hideg.
A mandulalisztet és a porcukrot együtt egy sűrű szitán szitáljuk át és keverjük jól össze.
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót és kezdjük el közepes fokozaton habosítani. Közben 2-3 részletben adjuk hozzá a kristálycukrot. Amikor már elolvadt a cukor és a hab is habcsók állagú, akkor hozzáadjuk a citromlevet és magasabb fokozaton még 1 percig habosítjuk.
Ezután dolgozzuk a habba a porcukros-mandulás keveréket és ha szeretnénk, akkor itt színezhetjük a masszát. Én ezt is géppel oldottam meg. A száraz hozzávalók felét és a színezéket (gél vagy por állagú) hozzáadtam a habhoz és géppel alacsony fokozaton beledolgoztam, majd a másik felét is éppen csak, nehogy túlkeverjem.
Ezután spatulával átkeverjük a masszát ellenőrizve az állagát. Akkor jó, ha szép folyamatosan, szalagszerűen, lávaszerűen folyik le róla.
Ekkor egy kör alakú kinyomófejjel ellátott habzsákba szedjük a masszát és tetszőleges átmérőjű, egyforma köröket nyomunk a szilikonos sütőpapírra (én a sütőpapírt már eleve a tepsi hátára teszem és akkor már kinyomás után nem kell mozgatni sem a formázott macaronokat).
Alsó-felső sütéssel 140 fokon kb 28-30 perc alatt megsütjük. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor hőlégkeveréssel süssük 125 fokon úgyanúgy kb 28-30 percig (legalább is az én sütőmben kellett ennyi idő).
A tejszínbe belereszeljük a narancs héját és kis lángon fözzük kb 5 percig. A forró tejszínhez hozzáadjuk a csokit és a narancs levét, majd alddig keverjük, amíg a csoki elolvad. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
A joghurtot és a tejszínt felforrósítjuk, majd a csokira öntjük és addig keverjük, amíg a csoki felolvad. Ezután teljes kihűlésig hűtőbe tesszük.
A porcukrot elkezdjük karamellizálni (ne várjuk meg, hogy nagyon sötétbarna legyen!) Közben mikróban felmelegítjük a tejszínt. Ha már karamellizálódott a cukor, akkor hozzáadjuk a vajat és folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejszínt is, majd beletesszük a sót és alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, a csokit hozzáadjuk és simára keverjük az egészet. Amint kihűlt, lehet vele tölteni a macaronokat.
A különböző ízű töltelékekkel megtöltjük a macaronokat (nálam a torta mindegyik emelete másmilyen ízű volt). A narancsos-étcsokis közepébe tettem pár szem kandírozott narancshéjat, a joghurtos közepébe egy kevés savanykás lekvárt. A sós karamellásba semmit, de lehetett volt szórni aprított sós mogyorót.
Mindegyik emelet 9-9 darab macaronból áll. Könnyebb volt úgy dolgozni velük, hogy töltés után betettem kb 20 percre a fagyasztóba, így gyorsabban kötött a csoki.
Felolvasztjuk a fehércsokit és egy habzsákba tesszük. A sarkára egy kicsi lyukat vágunk. A képen látható módon elkezdjük összeállítani a tortát. Kevés olvasztott csokival ragasztjuk össze a macaronokat. Ha kész az alsó sor, akkor tegyük hűtőbe kevés időre, majd jöhet a következő.