Kávés csokitorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
Tészta:
- 115 g finomliszt
- 42 g kakaópor
- 100 ml lefőzött és kihűtött kávé
- 70 g vaj
- 140 g cukor
- 90 g tejföl
- 3/4-ed tk sütőpor
- 1/4-ed tk szódabikarbóna
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
Krém:
- 115 g étcsoki
- 90 g vaj (nem margarin!)
- 200 g nagyon finomra őrölt porcukor
- 1,5 tk vaníliakivonat
- 3 ek tej
- csipet só
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütéssel. A forma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát vajazzuk, majd lisztezzük.
A lisztet jól elkeverjük a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával és a sóval.
A puha vajat a cukorral jól kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást és azzal is jól elkeverjük. Ezután adjuk hozzá a szárazanyagokat és a tejfölt, majd keverjük csomómentesre. Végül a kihűtött kávét is keverjük a masszába.
A kész tésztát öntsük az előkészített formába, majd kb 45-50 perc alatt süssük készre. Tűpróbát végezzünk! Töltés előtt hűtsük ki teljesen a lapot!
A krémhez a csokit olvasszuk meg, majd hűtsük vissza.
A vajat kezdjük el kihabosítani, majd kb 1 perc után adjuk hozzá a porcukrot és keverjük fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá a tejet, vaníliás és a sót, majd keverjük el.
Végül adjuk hozzá a csokit is és addig keverjük, amíg sima nem lesz a massza. Ekkor nagyon lágy, tegyük hűtőbe kb 15-20 percre. Vigyázzunk, mert könnyen keményre dermedhet! Ha ez történik, akkor hagyjuk szobahőmérsékleten, amíg kenhető állagú nem lesz.
Ha a tészta kihűlt, akkor vágjuk két lapba, majd töltsük meg a krémmel, de hagyjunk az oldalára és a tetejére is.