Hunyadi torta recept

Hozzávalók:
- 7
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2 evőkanál barna rum
- 7 dkg porcukor (a fehérjékhez)
Töltelék:
- 5 dl habtejszín
- 1 csomag zselatin fix
- 10 dkg porcukor
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítése:
Kezdjük azzal, hogy a tepsi méretére vágott sütőpapírokra körberajzoljuk a tortaformánk alját, majd a papírokat megfordítva helyezzük a tepsire. Ügyeljünk, hogy a körök ne legyenek túl közel egymáshoz. A 19 cm-es formát választva egy sütőlemezen két kör elfér.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és elkészítjük a tésztát, ami lisztmentes. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a rumot és a felengedett gesztenyemasszát. Robotgéppel alaposan összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a vége felé fokozatosan hozzáadva a porcukrot. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabot a gesztenyés masszával, ügyelve, hogy ne törjön össze.
A masszát a rajzolt körökbe egyenletesen elsimítjuk. Nem kell túl vastagra, de túl vékonyra sem kenni. A lapokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk a papírokon kihűlni. Fontos: szilikonos sütőpapírt használjunk! Amíg hűlnek, ne próbáljuk meg leszedni róluk a papírt.
A tejszínt addig verjük, míg enyhén megkeményedik, majd hozzáadjuk a zselatin fixet, és tovább dolgozzuk, míg kissé sűrűbb állagot érünk el. Végül belekeverjük a porcukrot.
A torta összeállításához az első gesztenyés lapot tortatálra helyezzük, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, és megkenjük egy réteg tejszínnel. Folytatjuk a rétegezést: lap, tejszín, lap, tejszín, míg el nem fogynak. A legfelső rétegre nem kerül tejszín, mert csokival vonjuk be. Az oldalakat vékonyan bekenhetjük a maradék tejszínnel.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük benne az étolajat, és ráöntjük a torta tetejére. Egy kis tejszínt zacskóba töltünk, sarkán kis lyukat vágunk, és spirálisan rányomjuk a csokoládéra. Fogpiszkálóval húzunk bele mintákat, hogy látványos díszítést kapjunk.
Hagyjuk a tortát legalább 12 órán át a hűtőben pihenni, hogy az ízek összeérjenek és a torta kellően megszilárduljon. Az eredmény egy lágy, könnyed desszert, ami minden ráfordított percet megér!
Tortaforma mérete: 22 cm
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.26 csütörtök
Csütörtökre jöhet valami izgalmas, ami kicsit feldobja a hetet – és ezekkel
Tovább olvasom »
Ne keresgélj tovább: ezt a 8 csirkés tésztát imádni fogod
Ha gyors, laktató és isteni vacsorára vágysz, a csirkés tészták mindig jó v
Tovább olvasom »