Hozzávalók:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
Kezdjük azzal, hogy a tepsi méretére vágott sütőpapírokra körberajzoljuk a tortaformánk alját, majd a papírokat megfordítva helyezzük a tepsire. Ügyeljünk, hogy a körök ne legyenek túl közel egymáshoz. A 19 cm-es formát választva egy sütőlemezen két kör elfér.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és elkészítjük a tésztát, ami lisztmentes. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a rumot és a felengedett gesztenyemasszát. Robotgéppel alaposan összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a vége felé fokozatosan hozzáadva a porcukrot. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabot a gesztenyés masszával, ügyelve, hogy ne törjön össze.
A masszát a rajzolt körökbe egyenletesen elsimítjuk. Nem kell túl vastagra, de túl vékonyra sem kenni. A lapokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk a papírokon kihűlni. Fontos: szilikonos sütőpapírt használjunk! Amíg hűlnek, ne próbáljuk meg leszedni róluk a papírt.
A tejszínt addig verjük, míg enyhén megkeményedik, majd hozzáadjuk a zselatin fixet, és tovább dolgozzuk, míg kissé sűrűbb állagot érünk el. Végül belekeverjük a porcukrot.
A torta összeállításához az első gesztenyés lapot tortatálra helyezzük, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, és megkenjük egy réteg tejszínnel. Folytatjuk a rétegezést: lap, tejszín, lap, tejszín, míg el nem fogynak. A legfelső rétegre nem kerül tejszín, mert csokival vonjuk be. Az oldalakat vékonyan bekenhetjük a maradék tejszínnel.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük benne az étolajat, és ráöntjük a torta tetejére. Egy kis tejszínt zacskóba töltünk, sarkán kis lyukat vágunk, és spirálisan rányomjuk a csokoládéra. Fogpiszkálóval húzunk bele mintákat, hogy látványos díszítést kapjunk.
Hagyjuk a tortát legalább 12 órán át a hűtőben pihenni, hogy az ízek összeérjenek és a torta kellően megszilárduljon. Az eredmény egy lágy, könnyed desszert, ami minden ráfordított percet megér!
Tortaforma mérete: 22 cm