Feketeerdő torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
Kakaós piskóta:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg cukor
- pici citromhéj
- 17 dkg liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 3 dkg kakaópor
- 5 evőkanál olaj
Meggyzselé:
- 1 üveg meggybefőtt
- a befőtt leve is 3-4 dl
- 2 dkg cukor
- pici őrölt fahéj
- 50 g étkezési keményítő
Habhoz:
- 5 dl habtejszín
- 4 dkg porcukor
- 1 cs expressz zselatinfix
- csokireszelék
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A szobahőmérsékletű egész tojásokat a cukorral, citromhéjjal habosra keverjük kb 10 perc alatt. Hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és a sütőport, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk.
A forma alját sütőpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük, kissé az asztalhoz ütögetjük. Betoljuk a sütőbe a tésztát, majd 10 perc után a sütő hőfokát visszavesszük 160-ra és kb 45 perc alatt megsütjük a piskótát.
A formában hagyjuk a piskótát kihűlni.
Közben elkészítjük a meggyes zselét. A befőtt levéből 1 dl-nyit elveszünk, 8 szép meggyszemet is félreteszünk. A többit a meggyel, cukorral és fahéjjal felforraljuk.
A félretett meggylében elkeverjük a keményítőt, majd a meggyes keveréket besűrítjük vele, majd félretesszük.
A jól behűtött tejszínt elkezdjük felverni a porcukorral, majd mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a zselatinfix-et is és készre verjük.
A kihűlt piskótát kivágjuk a formából, majd három lapra vágjuk.
Összeállítás:
Az egyik lapra rákenjük a meggyes zselé felét, majd rákenjük a hab 1/3-át. Lap következik, a maradék meggyes zselé, a hab 1/3-a, végül az utolsó lap. A maradék tejszínnel keörbekenjük és a meggyszemekkel, csokireszelékkel díszítjük.
Pár órára hűtőbe tesszük.
Tipp:
Ha megsült a piskóta, rögtön még ne vegyük ki a sütőből kb 5 percig hagyjuk benne résnyire nyitva hagyott ajtónál, így nem fog összeeseni.