Feketeerdő torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
Kakaós piskóta:

  • 5 tojás
  • 20 dkg cukor
  • pici citromhéj
  • 17 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 3 dkg kakaópor
  • 5 evőkanál olaj

Meggyzselé:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • a befőtt leve is 3-4 dl
  • 2 dkg cukor
  • pici őrölt fahéj
  • 50 g étkezési keményítő

Habhoz:

  • 5 dl habtejszín
  • 4 dkg porcukor
  • 1 cs expressz zselatinfix
  • csokireszelék

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A szobahőmérsékletű egész tojásokat a cukorral, citromhéjjal habosra keverjük kb 10 perc alatt. Hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és a sütőport, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk.

A forma alját sütőpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük, kissé az asztalhoz ütögetjük. Betoljuk a sütőbe a tésztát, majd 10 perc után a sütő hőfokát visszavesszük 160-ra és kb 45 perc alatt megsütjük a piskótát.

A formában hagyjuk a piskótát kihűlni.

Közben elkészítjük a meggyes zselét. A befőtt levéből 1 dl-nyit elveszünk, 8 szép meggyszemet is félreteszünk. A többit a meggyel, cukorral és fahéjjal felforraljuk.

A félretett meggylében elkeverjük a keményítőt, majd a meggyes keveréket besűrítjük vele, majd félretesszük.

A jól behűtött tejszínt elkezdjük felverni a porcukorral, majd mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a zselatinfix-et is és készre verjük.

A kihűlt piskótát kivágjuk a formából, majd három lapra vágjuk.

Összeállítás:

Az egyik lapra rákenjük a meggyes zselé felét, majd rákenjük a hab 1/3-át. Lap következik, a maradék meggyes zselé, a hab 1/3-a, végül az utolsó lap. A maradék tejszínnel keörbekenjük és a meggyszemekkel, csokireszelékkel díszítjük.

Pár órára hűtőbe tesszük.

Tipp:

Ha megsült a piskóta, rögtön még ne vegyük ki a sütőből kb 5 percig hagyjuk benne résnyire nyitva hagyott ajtónál, így nem fog összeeseni.