Viktória torta recept
Piskóta:
- 22,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 22,5 dkg finomliszt
- 22,5 dkg porcukor
- 1 tk sütőpor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 4 evőkanál eper lekvár
- pici vanília aroma
- 10-15 dkg szeletelt eper
- 2 dl habtejszín
- 1 ek porcukor
- fél csomag habfixáló
Elkészítése:
Először elkészítjük a piskótát. Kivajazunk két 18 cm-es formát, és a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat alaposan kikeverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután apránként hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, végül hozzáreszeljük a citromhéjat. A tészta jó sűrű és sima lesz, szép sárga színnel.
A tésztát félbe vesszük, és egyenletesen elosztjuk a két formában. 25-30 perc alatt készre sütjük. A piskóta elválik a forma falától, ha kész, de érdemes tűpróbával ellenőrizni. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Az eperlekvárt és az esetleges szeletelt epreket összemelegítjük a vaníliával, majd ezt is hagyjuk kihűlni.
Amikor minden kihűlt, az egyik piskótát megkenjük az epres-lekváros keverékkel, majd ráhalmozunk egy adag habfixálóval és porcukorral felvert habtejszínt. Ráhelyezzük a második piskótát, majd a tetejét is bevonjuk tejszínnel, és felezett eprekkel díszítjük.
Jótanácsok:
- Tűpróba: A piskóta akkor kész, ha a beleszúrt tű tisztán jön ki, így biztosak lehetünk benne, hogy tökéletesen átsült.
- Lekvár hűtése: Az eperlekváros keveréket hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a piskótára kenjük, hogy ne áztassa el a tésztát.
- Díszítés: Felezett eprekkel díszítve nemcsak látványos, de még finomabb is lesz a torta.