Viktória torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Piskóta:

  • 22,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 22,5 dkg finomliszt
  • 22,5 dkg porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 4 evőkanál eper lekvár
  • pici vanília aroma
  • 10-15 dkg szeletelt eper
  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek porcukor
  • fél csomag habfixáló

Elkészítése:

Először elkészítjük a piskótát. Kivajazunk két 18 cm-es formát, és a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat alaposan kikeverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután apránként hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, végül hozzáreszeljük a citromhéjat. A tészta jó sűrű és sima lesz, szép sárga színnel.

A tésztát félbe vesszük, és egyenletesen elosztjuk a két formában. 25-30 perc alatt készre sütjük. A piskóta elválik a forma falától, ha kész, de érdemes tűpróbával ellenőrizni. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Az eperlekvárt és az esetleges szeletelt epreket összemelegítjük a vaníliával, majd ezt is hagyjuk kihűlni.

Amikor minden kihűlt, az egyik piskótát megkenjük az epres-lekváros keverékkel, majd ráhalmozunk egy adag habfixálóval és porcukorral felvert habtejszínt. Ráhelyezzük a második piskótát, majd a tetejét is bevonjuk tejszínnel, és felezett eprekkel díszítjük.

Jótanácsok:

  1. Tűpróba: A piskóta akkor kész, ha a beleszúrt tű tisztán jön ki, így biztosak lehetünk benne, hogy tökéletesen átsült.
  2. Lekvár hűtése: Az eperlekváros keveréket hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a piskótára kenjük, hogy ne áztassa el a tésztát.
  3. Díszítés: Felezett eprekkel díszítve nemcsak látványos, de még finomabb is lesz a torta.