Bejgli torta recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg margarin (sütő)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- kb. 1 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1/2 dkg só
- vaníliás cukor
- citromhéj
- +1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Máktöltelék:
- 15 dkg mák
- 12 dkg cukor
- 1 dl víz
- reszelt citromhéj
- reszelt narancshéj
Diótöltelék:
- 30 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 2 dl víz
- reszelt citromhéj
- reszelt narancshéj
Elkészítése:
A töltelék elkészítéséhez egyszer mákot, egyszer diót használunk. A cukrot a vízzel egy lábasban addig melegítjük, amíg sűrű szirupot nem kapunk. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vékony réteget képezve szálat húz az ujjaink között, a szirup elkészült. Ezt ráöntjük a mákra vagy dióra, majd alaposan összekeverjük. A töltelékeket hűlni hagyjuk.
A tésztához egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a puha margarint, és elmorzsoljuk a liszttel. Beletesszük a porcukrot, valamint, ha szeretnénk, a reszelt citromhéjat. A tojássárgáját elkeverjük a tejben, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és azonnal hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Az egészet alaposan összegyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát egy zacskóba csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy az élesztő ne induljon el dolgozni, csak a sütés során.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kivágunk belőle egy körlapot, amely a tortakarika méretének felel meg. A maradék tésztával kibéleljük a tortaforma alját és oldalát, az alját villával megszurkáljuk.
A máktölteléket (kihűlt állapotban) egyenletesen eloszlatjuk a formában, majd rátesszük az előre kivágott tésztalapot. Erre kerül a diós töltelék, amit szintén egyenletesen elterítünk. A tészta szélét 2-3 mm-rel magasabban vágjuk el, mint a töltelék.
Újra kinyújtjuk a tésztát, és egy újabb, 20 cm-es kört vágunk ki belőle. Ebből két fenyő formát szúrunk ki. A tésztalapot a torta tetejére fektetjük, majd ráhelyezzük a kivágott fenyőket is. Az egész tetejét megkenjük tojássárgájával, és hűtőbe tesszük, hogy a máz rászáradjon. Ezután enyhén felvert tojásfehérjével kenjük át, és ismét hagyjuk megszáradni.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tortát közvetlenül a hűtőből helyezzük a sütőbe, és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálaláskor vaníliasodóval kínáljuk, amely tökéletesen kiegészíti a mákos-diós ízvilágot.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »