Bejgli torta recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg margarin (sütő)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- kb. 1 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1/2 dkg só
- vaníliás cukor
- citromhéj
- +1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Máktöltelék:
- 15 dkg mák
- 12 dkg cukor
- 1 dl víz
- reszelt citromhéj
- reszelt narancshéj
Diótöltelék:
- 30 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 2 dl víz
- reszelt citromhéj
- reszelt narancshéj
Elkészítése:
A töltelék elkészítéséhez egyszer mákot, egyszer diót használunk. A cukrot a vízzel egy lábasban addig melegítjük, amíg sűrű szirupot nem kapunk. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vékony réteget képezve szálat húz az ujjaink között, a szirup elkészült. Ezt ráöntjük a mákra vagy dióra, majd alaposan összekeverjük. A töltelékeket hűlni hagyjuk.
A tésztához egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a puha margarint, és elmorzsoljuk a liszttel. Beletesszük a porcukrot, valamint, ha szeretnénk, a reszelt citromhéjat. A tojássárgáját elkeverjük a tejben, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és azonnal hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Az egészet alaposan összegyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát egy zacskóba csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy az élesztő ne induljon el dolgozni, csak a sütés során.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kivágunk belőle egy körlapot, amely a tortakarika méretének felel meg. A maradék tésztával kibéleljük a tortaforma alját és oldalát, az alját villával megszurkáljuk.
A máktölteléket (kihűlt állapotban) egyenletesen eloszlatjuk a formában, majd rátesszük az előre kivágott tésztalapot. Erre kerül a diós töltelék, amit szintén egyenletesen elterítünk. A tészta szélét 2-3 mm-rel magasabban vágjuk el, mint a töltelék.
Újra kinyújtjuk a tésztát, és egy újabb, 20 cm-es kört vágunk ki belőle. Ebből két fenyő formát szúrunk ki. A tésztalapot a torta tetejére fektetjük, majd ráhelyezzük a kivágott fenyőket is. Az egész tetejét megkenjük tojássárgájával, és hűtőbe tesszük, hogy a máz rászáradjon. Ezután enyhén felvert tojásfehérjével kenjük át, és ismét hagyjuk megszáradni.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tortát közvetlenül a hűtőből helyezzük a sütőbe, és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálaláskor vaníliasodóval kínáljuk, amely tökéletesen kiegészíti a mákos-diós ízvilágot.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »