Bejgli torta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg margarin (sütő)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- kb. 1 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1/2 dkg só
- vaníliás cukor
- citromhéj
- +1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Máktöltelék:
- 15 dkg mák
- 12 dkg cukor
- 1 dl víz
- reszelt citromhéj
- reszelt narancshéj
Diótöltelék:
- 30 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 2 dl víz
- reszelt citromhéj
- reszelt narancshéj
Elkészítése:
A töltelék elkészítéséhez egyszer mákot, egyszer diót használunk. A cukrot a vízzel egy lábasban addig melegítjük, amíg sűrű szirupot nem kapunk. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vékony réteget képezve szálat húz az ujjaink között, a szirup elkészült. Ezt ráöntjük a mákra vagy dióra, majd alaposan összekeverjük. A töltelékeket hűlni hagyjuk.
A tésztához egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a puha margarint, és elmorzsoljuk a liszttel. Beletesszük a porcukrot, valamint, ha szeretnénk, a reszelt citromhéjat. A tojássárgáját elkeverjük a tejben, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és azonnal hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Az egészet alaposan összegyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát egy zacskóba csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy az élesztő ne induljon el dolgozni, csak a sütés során.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kivágunk belőle egy körlapot, amely a tortakarika méretének felel meg. A maradék tésztával kibéleljük a tortaforma alját és oldalát, az alját villával megszurkáljuk.
A máktölteléket (kihűlt állapotban) egyenletesen eloszlatjuk a formában, majd rátesszük az előre kivágott tésztalapot. Erre kerül a diós töltelék, amit szintén egyenletesen elterítünk. A tészta szélét 2-3 mm-rel magasabban vágjuk el, mint a töltelék.
Újra kinyújtjuk a tésztát, és egy újabb, 20 cm-es kört vágunk ki belőle. Ebből két fenyő formát szúrunk ki. A tésztalapot a torta tetejére fektetjük, majd ráhelyezzük a kivágott fenyőket is. Az egész tetejét megkenjük tojássárgájával, és hűtőbe tesszük, hogy a máz rászáradjon. Ezután enyhén felvert tojásfehérjével kenjük át, és ismét hagyjuk megszáradni.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tortát közvetlenül a hűtőből helyezzük a sütőbe, és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálaláskor vaníliasodóval kínáljuk, amely tökéletesen kiegészíti a mákos-diós ízvilágot.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










