Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bejgli torta recept

Bejgli torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 25 dkg liszt
    • 10 dkg margarin (sütő)
    • 3 dkg porcukor
    • 1 dkg élesztő
    • kb. 1 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1/2 dkg só
    • vaníliás cukor
    • citromhéj
    • +1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Máktöltelék:

    • 15 dkg mák
    • 12 dkg cukor
    • 1 dl víz
    • reszelt citromhéj
    • reszelt narancshéj

    Diótöltelék:

    • 30 dkg darált dió
    • 25 dkg cukor
    • 2 dl víz
    • reszelt citromhéj
    • reszelt narancshéj

    Elkészítése:

    A töltelék elkészítéséhez egyszer mákot, egyszer diót használunk. A cukrot a vízzel egy lábasban addig melegítjük, amíg sűrű szirupot nem kapunk. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vékony réteget képezve szálat húz az ujjaink között, a szirup elkészült. Ezt ráöntjük a mákra vagy dióra, majd alaposan összekeverjük. A töltelékeket hűlni hagyjuk.

    A tésztához egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a puha margarint, és elmorzsoljuk a liszttel. Beletesszük a porcukrot, valamint, ha szeretnénk, a reszelt citromhéjat. A tojássárgáját elkeverjük a tejben, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és azonnal hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Az egészet alaposan összegyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát egy zacskóba csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy az élesztő ne induljon el dolgozni, csak a sütés során.

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kivágunk belőle egy körlapot, amely a tortakarika méretének felel meg. A maradék tésztával kibéleljük a tortaforma alját és oldalát, az alját villával megszurkáljuk.

    A máktölteléket (kihűlt állapotban) egyenletesen eloszlatjuk a formában, majd rátesszük az előre kivágott tésztalapot. Erre kerül a diós töltelék, amit szintén egyenletesen elterítünk. A tészta szélét 2-3 mm-rel magasabban vágjuk el, mint a töltelék.

    Újra kinyújtjuk a tésztát, és egy újabb, 20 cm-es kört vágunk ki belőle. Ebből két fenyő formát szúrunk ki. A tésztalapot a torta tetejére fektetjük, majd ráhelyezzük a kivágott fenyőket is. Az egész tetejét megkenjük tojássárgájával, és hűtőbe tesszük, hogy a máz rászáradjon. Ezután enyhén felvert tojásfehérjével kenjük át, és ismét hagyjuk megszáradni.

    A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tortát közvetlenül a hűtőből helyezzük a sütőbe, és 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Tálaláskor vaníliasodóval kínáljuk, amely tökéletesen kiegészíti a mákos-diós ízvilágot.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá