Almás-Karamellás Torta recept
Hozzávalók:
- 8 dkg kakaópor
- 6 dl forró víz
- 36 dkg margarin
- 37 dkg cukor
- 2 teáskanál vanília aroma
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 43 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
Almás krémhez:
- 44,5 dkg alma (hámozott, kimagozott mennyiség)
- 15 dkg víz
- 10 dkg cukor
- 2 dkg zselatin
Karamellás krémhez:
- 17 dkg cukor
- 10 dkg víz
- 10 dkg tejkaramellás cukor
- 40 dkg habtejszín
- 2 csomag habfixáló
Tetejére:
- 1 dl tejszín
- 10 dkg tejkaramellás cukor
Elkészítése:
A piskótához először a forró vízben elkeverjük a kakaóport, ha csomós lenne, szitával átszűrjük. A margarint a cukorral elkeverjük majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát.
A lisztet elkeverjük a sütőporral,szódabikarbónával és sóval majd az előzőekhez keverjük, végül a kakaós vizzel sima tésztává keverjük a masszánkat.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-45 perc alatt készre sütjük a piskótát. Ha elkészült, kihűtjük és három felé vágjuk.
A karamellás krémhez a cukrot a vízzel felforraljuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd beleaprítjuk a tejkaramellás cukrot, és addig melegítjük tovább, amíg az nem olvad.
Ha elolvadt a cukor, akkor felöntjük a tejszínnel és lehűtjük. (Legjobb ha ezt előző nap elkészítjük, így kellően tud hűlni, és pihenni a krémünk.)
Az almás krémhez az almát felkockázzuk és a vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd turmixgéppel pépesítjük, és elkeverjük benne a zselatint. Ezt is lehűtjük, amíg kenhető krémmé nem dermed.
Az alsó piskótát megkenjük az almás krémmel majd ráhelyezzük a következő lapot. A karamellás krémet 2 habfixálóval kemény habbá verjük (ez eltarthat egy darabig, de nem kell megijedni, besűrűsödik), majd a következő lapot ennek a krémnek a kétharmadával megtöltjük, és a maradékkal tetszés szerint feldíszítjük a tortát.
A tetejére, a karamell krémhez, a tejszínt az előzőekben leírt módon felmelegítjük, a tejkaramellát felolvasztjuk benne, majd lehűtjük, és leöntjük vele a tortán elhelyezett almákat, vagy, csak szimplán, magát a tortát.
Tipp:
Egy igazán őszi torta, ebben az igazán csodálatos őszi időben! Ünnepeljük az őszt!