Almás-Karamellás Torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás-Karamellás Torta

Hozzávalók:

  • 8 dkg kakaópor
  • 6 dl forró víz
  • 36 dkg margarin
  • 37 dkg cukor
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 6 tojás
  • 43 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só

Almás krémhez:

  • 44,5 dkg alma (hámozott, kimagozott mennyiség)
  • 15 dkg víz
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg zselatin

Karamellás krémhez:

  • 17 dkg cukor
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg tejkaramellás cukor
  • 40 dkg habtejszín
  • 2 csomag habfixáló

Tetejére:

  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg tejkaramellás cukor

Elkészítése:

A piskótához először a forró vízben elkeverjük a kakaóport, ha csomós lenne, szitával átszűrjük. A margarint a cukorral elkeverjük majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát.

A lisztet elkeverjük a sütőporral,szódabikarbónával és sóval majd az előzőekhez keverjük, végül a kakaós vizzel sima tésztává keverjük a masszánkat.

Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-45 perc alatt készre sütjük a piskótát. Ha elkészült, kihűtjük és három felé vágjuk.

A karamellás krémhez a cukrot a vízzel felforraljuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd beleaprítjuk a tejkaramellás cukrot, és addig melegítjük tovább, amíg az nem olvad.

Ha elolvadt a cukor, akkor felöntjük a tejszínnel és lehűtjük. (Legjobb ha ezt előző nap elkészítjük, így kellően tud hűlni, és pihenni a krémünk.)

Az almás krémhez az almát felkockázzuk és a vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd turmixgéppel pépesítjük, és elkeverjük benne a zselatint. Ezt is lehűtjük, amíg kenhető krémmé nem dermed.

Az alsó piskótát megkenjük az almás krémmel majd ráhelyezzük a következő lapot. A karamellás krémet 2 habfixálóval kemény habbá verjük (ez eltarthat egy darabig, de nem kell megijedni, besűrűsödik), majd a következő lapot ennek a krémnek a kétharmadával megtöltjük, és a maradékkal tetszés szerint feldíszítjük a tortát.

A tetejére, a karamell krémhez, a tejszínt az előzőekben leírt módon felmelegítjük, a tejkaramellát felolvasztjuk benne, majd lehűtjük, és leöntjük vele a tortán elhelyezett almákat, vagy, csak szimplán, magát a tortát.

Tipp:

Egy igazán őszi torta, ebben az igazán csodálatos őszi időben! Ünnepeljük az őszt!