Áfonyás torta levendulás vaníliakrémmel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 4 ek egész mák
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek forró víz
Levendulás vaníliakrém:
- 50 dkg mascarpone
- 4 tk levendulával ízesített cukor
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg áfonya
Elkészítése:
A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük át egy tányérba és hűtsük ki teljesen.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, keverjük habosra, majd csorgassuk hozzá a forró vizet és keverjük még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mákot, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
4 db kb 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd osszuk el egyenlően a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 25 perc alatt süssük (tűpróbáig) készre.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen a tortalapokat.
Amennyiben csak 2 tortaforma áll a rendelkezésünkre, akkor felezzük meg a hozzávalókat, majd külön keverjük ki és süssük meg a tortalapokat.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a levendulás cukrot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Az egyik tortalapot helyezzük egy tálcára, kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg áfonyával. Ezután helyezzük rá a következő tortalapot, szintén kenjük meg krémmel és szórjuk meg áfonyával. Addig folytassuk a rétegezést, még el nem fogynak a tortalapok és a krém is.
Az elkészült torta tetejét szintén szórjuk meg áfonyával, ízlés szerint csipkedjünk rá levendulavirágot, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.