Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vegán “sajtos” pizza recept

Vegán “sajtos” pizza
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 20 dkg gluténmentes lisztkeverék
    • 1 mk só
    • kb 1,5-2 dl víz
    • fél csomag friss élesztő

    A “sajtkrémhez”:

    • 10 dkg köles
    • 5 dkg sörélesztőpehely
    • 1 dl rizstejszín
    • 1 tk só

    Továbbá:

    • kb 2 dl sürített paradicsom
    • oregánó
    • bazsalikom
    • csipet só

    A feltéthez:

    • 1 kisebb cukkíni
    • 1 paradicsom

    A tetejére:

    • sörélesztőpehely

    Elkészítése:

    A kölest válogassuk ki, mossuk meg, majd sós vízben főzzük puhára. Itt az a jó, ha nagyon megfő, nem baj ha kissé mászkos lesz. Ha véletlenül van felesleges víz rajta, akkor szűrjük le.

    Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd a sörélesztőpehellyel és a rizstejszínnel keverjük össze, majd botmixer segítségével keverjük krémes állagúra és ha szükséges, akkor sózzuk meg.

    A tésztához a lisztet kimérjük, majd adjuk hozzá a sót. Az élesztőt kb 1 dl vízben, amihez csipet cukrot is adtunk futtassuk fel (nem mindig szoktam, de ez az élesztő a fagyóban volt, biztosra akartam menni), majd robotgéppel kezdjük el kevertetni, dagasztani. Kb 1,5-2 dl víz kell hozzá összesen, de egyszerre sohasem öntöm bele az összeset (vegyük figyelembe az élesztő felfuttatásához használt vizet is!).

    Ha jól gyúrható tésztát kaptunk, akkor kelesszük duplájára (fél óra kb).

    Egy tepsik kevés kókuszzsírral kenjünk ki, majd a tésztát tenyerünkkel lapogassuk kerekre (vagy szögletesre), 180 fokra előmelegített sütőben kb 5 percig süssük elő a tésztát, még melegen vágjuk 4-6 szeletre.

    Kenjük meg a kis tálkában elkészített fűszeres paradicsommártással, ehhez a sűrített paradicsomot a fűszerekkel összekeverjük, majd a szelekre adagoljuk rá a “sajtkrémet” kenjük el, és ízlésesen borítsuk be a vékonyra szelt cukkíni karikákkal, és pár szelet paradicsommal adjuk neki egy kis színt.

    Tegyük vissza a sütőbe és süssük készre. Akkor jó, amikor a tészta külseje kap egy kis színt, illetve a cukkíni is megpárolódott (kb 10 perc). Vegyük ki a sütőből és tálaláskor szórjuk egy kevés sörélesztőpehellyel.

    Tipp:

    A feltét ízlés szerint variálható.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá