Szőgyéni lagzis kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg finomliszt
- 10 dkg élesztő
- fél csomag sütőpor
- 6 dl tej
- 70 g vaj
- 1 evőkanál olaj
- csipetnyi só
- 15 dkg cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje habja
Töltelék:
- szilvalekvár
Tetejére:
- őrölt dió
- porcukor
- őrölt ánizs
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
2 dl langyos tejbe teszek 1 evőkanál cukrot és ebben felfuttatom az élesztőt.
A tészta hozzávalóibóból, a maradék tejjel és a megkelt élesztővel selymes tésztát gyúrok, majd a végén dolgozom bele a tojásfehérjék kemény habját.
Letakarva duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát ujjnyi vasgatra nyújtom, egyforma négyzetekre vágom, majd mindegy négyzet közepére teszek szilvalekvárt. Sarkait összefogom és becsomagolom, nehogy sütés közben a lekvár kifolyon.
Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd belesorakoztatom a tésztákat az összefogott felükkel lefelé.
Egy tányérban elkeverem a diót a porcukorral és az ánizzsal. Egy másik tálkában felverek egy tojást.
A tészták tetejét megkenem a tojással, majd megszórom a diós keverékkel. 15 percig pihentetem, majd 190-200 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm.