Szőgyéni lagzis kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 10 dkg élesztő
  • fél csomag sütőpor
  • 6 dl tej
  • 70 g vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • csipetnyi só
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje habja

Töltelék:

  • szilvalekvár

Tetejére:

  • őrölt dió
  • porcukor
  • őrölt ánizs
  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

2 dl langyos tejbe teszek 1 evőkanál cukrot és ebben felfuttatom az élesztőt.

A tészta hozzávalóibóból, a maradék tejjel és a megkelt élesztővel selymes tésztát gyúrok, majd a végén dolgozom bele a tojásfehérjék kemény habját.

Letakarva duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát ujjnyi vasgatra nyújtom, egyforma négyzetekre vágom, majd mindegy négyzet közepére teszek szilvalekvárt. Sarkait összefogom és becsomagolom, nehogy sütés közben a lekvár kifolyon.

Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd belesorakoztatom a tésztákat az összefogott felükkel lefelé.

Egy tányérban elkeverem a diót a porcukorral és az ánizzsal. Egy másik tálkában felverek egy tojást.

A tészták tetejét megkenem a tojással, majd megszórom a diós keverékkel. 15 percig pihentetem, majd 190-200 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm.