Szaftos, spenótos lasagne recept
Hozzávalók:
Raguhoz:
- 1 zellerszár
1 közepes sárgarépa - 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 500 gramm darált marha vagy sertéshús
- ízlés szerint só, bors
- 2-3 dl jóminőségű vörösbor
- 300 gramm paradicsompüré
- 1 dl zsírosabb tej
- 2 dl víz (a hús zsírtartalmától is függ)
Spenóthoz:
1 zacskó (450g) fagyasztott spenót
1 fej fokhagyma
1 ek olaj
Tésztához:
- 300 gramm liszt
- 3 M-es FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Besamellhez:
- 100 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 1,2 liter tej
- ízlés szerint só, fehérbors, és szerecsendió
Összeállításhoz:
- (reszelt parmezán) sajt
Elkészítése:
Előszőr elkészítjük a házi tésztát, amelyhez összekeverjük a lisztet a tojásokkal és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll.
Ha már szép sima a felülete, becsomagoljuk folpackba és hűtőben pihentetjük minimum fél órát.
Amíg a tészta pihen, összeállítjuk a ragu alapot, amelyet tradicionális olasz kifejezéssel sofrito-nak neveznek. Ehhez apróra felvágjuk, de lehet reszelni is a vöröshagymát, szárzellert és sárgarépát, majd olajon forró serpenyőben kicsit megfuttatjuk, amíg össze nem esnek, illetve színt nem kezdenek kapni a zöldségek.
Mehet bele a hús is és azt is jól lepirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vörösborral és kicsit visszaforraljuk (kb 5-10 perc alatt). Ha már kellően besűrűsödött, akkor adunk hozzá paradicsompürét és vizet.
Közepes lángon készre főzzük a ragunkat, amely körülbelül 40-50 perc alatt meg is történik. Az utolsó 5 percben felöntjük egy kis tejjel.
A besamelhez a vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a lisztet és jól elkeverjük. Fontos, hogy a liszt ne barnuljon meg, de el kell hogy veszítse a nyers ízét. Közben egy forralóban felmelegítjük a tejet és ha már forr, bele is keverhetjük a lisztes-vajas alapba és folyamatos keverés közben körülbelül 5 perc alatt csomómentesre dolgozzuk. Végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A spenóthoz lereszeljük a fokhagymát és olajon átmelegítjük. Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk le nagyon, különben keserű lesz. A fokhagyma után mehet bele a spenót is és egyet forraljunk rajta.
A rétegek készen is vannak, jöhet a tészta nyújtása (szinte át lehessen látni rajta) és a rétegzés. A kiválasztott edény aljára tegyünk egy kis besamellt majd mehet rá egy réteg tészta, újra besamell, spenótos réteg és végül a húsos ragu. Aki nagyon szereti a sajtot, ilyenkor még megszórhatja reszelt sajttal is. Ha kész a réteg ismételjük meg, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Végül a tetejét reszelt parmezánnal díszítjük.
Előre melegített 200 fokos sütőbe 25-30 perc alatt (a sajt pirulásáig) süssük készre.