Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szaftos, spenótos lasagne recept

Szaftos, spenótos lasagne
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Raguhoz:

    • 1 zellerszár
      1 közepes sárgarépa
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 2 ek olaj
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 500 gramm darált marha vagy sertéshús
    • ízlés szerint só, bors
    • 2-3 dl jóminőségű vörösbor
    • 300 gramm paradicsompüré
    • 1 dl zsírosabb tej
    • 2 dl víz (a hús zsírtartalmától is függ)

    Spenóthoz:

    1 zacskó (450g) fagyasztott spenót
    1 fej fokhagyma
    1 ek olaj

    Tésztához:

    • 300 gramm liszt
    • 3 M-es  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Besamellhez:

    • 100 gramm liszt
    • 100 gramm vaj
    • 1,2 liter tej
    • ízlés szerint só, fehérbors, és szerecsendió

    Összeállításhoz:

    • (reszelt parmezán) sajt

    Elkészítése:

    Előszőr elkészítjük a házi tésztát, amelyhez összekeverjük a lisztet a tojásokkal és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll.

    Ha már szép sima a felülete, becsomagoljuk folpackba és hűtőben pihentetjük minimum fél órát.

    Amíg a tészta pihen, összeállítjuk a ragu alapot, amelyet tradicionális olasz kifejezéssel sofrito-nak neveznek. Ehhez apróra felvágjuk, de lehet reszelni is a vöröshagymát, szárzellert és sárgarépát, majd olajon forró serpenyőben kicsit megfuttatjuk, amíg össze nem esnek, illetve színt nem kezdenek kapni a zöldségek.

    Mehet bele a hús is és azt is jól lepirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vörösborral és kicsit visszaforraljuk (kb 5-10 perc alatt). Ha már kellően besűrűsödött, akkor adunk hozzá paradicsompürét és vizet.

    Közepes lángon készre főzzük a ragunkat, amely körülbelül 40-50 perc alatt meg is történik. Az utolsó 5 percben felöntjük egy kis tejjel.

    A besamelhez a vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a lisztet és jól elkeverjük. Fontos, hogy a liszt ne barnuljon meg, de el kell hogy veszítse a nyers ízét. Közben egy forralóban felmelegítjük a tejet és ha már forr, bele is keverhetjük a lisztes-vajas alapba és folyamatos keverés közben körülbelül 5 perc alatt csomómentesre dolgozzuk. Végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

    A spenóthoz lereszeljük a fokhagymát és olajon átmelegítjük. Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk le nagyon, különben keserű lesz. A fokhagyma után mehet bele a spenót is és egyet forraljunk rajta.

    A rétegek készen is vannak, jöhet a tészta nyújtása (szinte át lehessen látni rajta) és a rétegzés. A kiválasztott edény aljára tegyünk egy kis besamellt majd mehet rá egy réteg tészta, újra besamell, spenótos réteg és végül a húsos ragu. Aki nagyon szereti a sajtot, ilyenkor még megszórhatja reszelt sajttal is. Ha kész a réteg ismételjük meg, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Végül a tetejét reszelt parmezánnal díszítjük.

    Előre melegített 200 fokos sütőbe 25-30 perc alatt (a sajt pirulásáig) süssük készre.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá