Szaftos, spenótos lasagne recept

Hozzávalók:
Raguhoz:
- 1 zellerszár
1 közepes sárgarépa - 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 500 gramm darált marha vagy sertéshús
- ízlés szerint só, bors
- 2-3 dl jóminőségű vörösbor
- 300 gramm paradicsompüré
- 1 dl zsírosabb tej
- 2 dl víz (a hús zsírtartalmától is függ)
Spenóthoz:
1 zacskó (450g) fagyasztott spenót
1 fej fokhagyma
1 ek olaj
Tésztához:
- 300 gramm liszt
- 3 M-es
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Besamellhez:
- 100 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 1,2 liter tej
- ízlés szerint só, fehérbors, és szerecsendió
Összeállításhoz:
- (reszelt parmezán) sajt
Elkészítése:
Előszőr elkészítjük a házi tésztát, amelyhez összekeverjük a lisztet a tojásokkal és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll.
Ha már szép sima a felülete, becsomagoljuk folpackba és hűtőben pihentetjük minimum fél órát.
Amíg a tészta pihen, összeállítjuk a ragu alapot, amelyet tradicionális olasz kifejezéssel sofrito-nak neveznek. Ehhez apróra felvágjuk, de lehet reszelni is a vöröshagymát, szárzellert és sárgarépát, majd olajon forró serpenyőben kicsit megfuttatjuk, amíg össze nem esnek, illetve színt nem kezdenek kapni a zöldségek.
Mehet bele a hús is és azt is jól lepirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vörösborral és kicsit visszaforraljuk (kb 5-10 perc alatt). Ha már kellően besűrűsödött, akkor adunk hozzá paradicsompürét és vizet.
Közepes lángon készre főzzük a ragunkat, amely körülbelül 40-50 perc alatt meg is történik. Az utolsó 5 percben felöntjük egy kis tejjel.
A besamelhez a vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a lisztet és jól elkeverjük. Fontos, hogy a liszt ne barnuljon meg, de el kell hogy veszítse a nyers ízét. Közben egy forralóban felmelegítjük a tejet és ha már forr, bele is keverhetjük a lisztes-vajas alapba és folyamatos keverés közben körülbelül 5 perc alatt csomómentesre dolgozzuk. Végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A spenóthoz lereszeljük a fokhagymát és olajon átmelegítjük. Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk le nagyon, különben keserű lesz. A fokhagyma után mehet bele a spenót is és egyet forraljunk rajta.
A rétegek készen is vannak, jöhet a tészta nyújtása (szinte át lehessen látni rajta) és a rétegzés. A kiválasztott edény aljára tegyünk egy kis besamellt majd mehet rá egy réteg tészta, újra besamell, spenótos réteg és végül a húsos ragu. Aki nagyon szereti a sajtot, ilyenkor még megszórhatja reszelt sajttal is. Ha kész a réteg ismételjük meg, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Végül a tetejét reszelt parmezánnal díszítjük.
Előre melegített 200 fokos sütőbe 25-30 perc alatt (a sajt pirulásáig) süssük készre.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »