Kalácskoszorú fonással recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- késhegynyi kurkuma
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Töltelék:
- maradék sülthús apró kockákra vágva
- húsos szalonna felkockázva
- reszelt sajt ízlés szerint
- 1 csokor zöldségzöldje felaprítva
- 1 tömlős sajt (100 g)
- 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin a kenéshez
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
- szezámmag
Elkészítése:
A dagasztótál aljába tesszük a sót, erre a lisztet, melyben elkeverjük a kurkumát. A közepébe kis krátert készítünk, beletesszük a cukrot, morzsolt élesztőt, majd ráöntünk kb 1 dl langyos tejet.
Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tej többi részét és elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. Miután a lisztszemcsék átnedvesedtek, de még nem állt össze a tésztánk, hozzáadjuk a zsiradékot is.
Jól kidagasztjuk a tésztánkat. Letakarva 45 percig hagyjuk kelni.
Közben előkészítjük a tölteléket. A krémsajt kivételével összedaraboljuk, lereszeljük a hozzávalókat.
Ha megkelt a tésztánk enyhén lisztezett felületen kb 35*50 cm-es nagyságú téglalappá nyújtjuk. A hosszabb lapjánál pizzavágóval kb kisujjnyi vastagságú csíkokat vágunk bő egyharmadáig a tésztának. Én keresztben odatettem a nyújtófát, hogy egyenlő hosszúak legyenek a csíkok. Ezeket a csíkokat hármasával be is fonjuk.
A tészta fennmaradó részét megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhalmozzuk a tölteléket, a töltelék tetejére rányomjuk a tömlős sajtot és szorosan felcsavarjuk. Ekkor a tésztánkat rátesszük egy nagy méretű, gáztepsire és egy koszorút formázunk úgy, hogy a tészta két végét egymásba nyomjuk és ezt be is fedjük egy fonással. Célszerű úgy hajtani, hogy a fonatok vége a belső részen legyen, mert ha kel a tészta a sütőben, akkor biztos nem fognak kibújni a koszorú alól a kis copfocskák.
Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, közben előmelegítjük 160 fokra hőlégkeverésen a sütőt.
20 perc letelte után lekenjük a kalácsot egy felvert tojással és fonások közt megszórjuk szezámmaggal.
Sütési idő kb 30 perc.
Tipp:
A töltelék készülhet darabolt vagy darált sonkával, főtt tojást is, de készítettem már darált hússal is, melyet megpirítunk előtte kevés zsiradékon és kockázott vöröshagymán, majd megfőzzük. A lehetőségek tárházának csak a képzelet szab határt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »