Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kalácskoszorú fonással recept

Kalácskoszorú fonással
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 40 dkg finomliszt
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2,5 dl langyos tej
    • 1 kávéskanál cukor
    • késhegynyi kurkuma
    • 1 teáskanál só
    • 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

    Töltelék:

    • maradék sülthús apró kockákra vágva
    • húsos szalonna felkockázva
    • reszelt sajt ízlés szerint
    • 1 csokor zöldségzöldje felaprítva
    • 1 tömlős sajt (100 g)
    • 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin a kenéshez

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
    • szezámmag

    Elkészítése:

    A dagasztótál aljába tesszük a sót, erre a lisztet, melyben elkeverjük a kurkumát. A közepébe kis krátert készítünk, beletesszük a cukrot, morzsolt élesztőt, majd ráöntünk kb 1 dl langyos tejet.

    Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tej többi részét és elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. Miután a lisztszemcsék átnedvesedtek, de még nem állt össze a tésztánk, hozzáadjuk a zsiradékot is.

    Jól kidagasztjuk a tésztánkat. Letakarva 45 percig hagyjuk kelni.

    Közben előkészítjük a tölteléket. A krémsajt kivételével összedaraboljuk, lereszeljük a hozzávalókat.

    Ha megkelt a tésztánk enyhén lisztezett felületen kb 35*50 cm-es nagyságú téglalappá nyújtjuk. A hosszabb lapjánál pizzavágóval kb kisujjnyi vastagságú csíkokat vágunk bő egyharmadáig a tésztának. Én keresztben odatettem a nyújtófát, hogy egyenlő hosszúak legyenek a csíkok. Ezeket a csíkokat hármasával be is fonjuk.

    A tészta fennmaradó részét megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhalmozzuk a tölteléket, a töltelék tetejére rányomjuk a tömlős sajtot és szorosan felcsavarjuk. Ekkor a tésztánkat rátesszük egy nagy méretű, gáztepsire és egy koszorút formázunk úgy, hogy a tészta két végét egymásba nyomjuk és ezt be is fedjük egy fonással. Célszerű úgy hajtani, hogy a fonatok vége a belső részen legyen, mert ha kel a tészta a sütőben, akkor biztos nem fognak kibújni a koszorú alól a kis copfocskák.

    Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, közben előmelegítjük 160 fokra hőlégkeverésen a sütőt.

    20 perc letelte után lekenjük a kalácsot egy felvert tojással és fonások közt megszórjuk szezámmaggal.
    Sütési idő kb 30 perc.

    Tipp:

    A töltelék készülhet darabolt vagy darált sonkával, főtt tojást is, de készítettem már darált hússal is, melyet megpirítunk előtte kevés zsiradékon és kockázott vöröshagymán, majd megfőzzük. A lehetőségek tárházának csak a képzelet szab határt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá