Kalácskoszorú fonással recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- késhegynyi kurkuma
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Töltelék:
- maradék sülthús apró kockákra vágva
- húsos szalonna felkockázva
- reszelt sajt ízlés szerint
- 1 csokor zöldségzöldje felaprítva
- 1 tömlős sajt (100 g)
- 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin a kenéshez
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
- szezámmag
Elkészítése:
A dagasztótál aljába tesszük a sót, erre a lisztet, melyben elkeverjük a kurkumát. A közepébe kis krátert készítünk, beletesszük a cukrot, morzsolt élesztőt, majd ráöntünk kb 1 dl langyos tejet.
Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tej többi részét és elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. Miután a lisztszemcsék átnedvesedtek, de még nem állt össze a tésztánk, hozzáadjuk a zsiradékot is.
Jól kidagasztjuk a tésztánkat. Letakarva 45 percig hagyjuk kelni.
Közben előkészítjük a tölteléket. A krémsajt kivételével összedaraboljuk, lereszeljük a hozzávalókat.
Ha megkelt a tésztánk enyhén lisztezett felületen kb 35*50 cm-es nagyságú téglalappá nyújtjuk. A hosszabb lapjánál pizzavágóval kb kisujjnyi vastagságú csíkokat vágunk bő egyharmadáig a tésztának. Én keresztben odatettem a nyújtófát, hogy egyenlő hosszúak legyenek a csíkok. Ezeket a csíkokat hármasával be is fonjuk.
A tészta fennmaradó részét megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhalmozzuk a tölteléket, a töltelék tetejére rányomjuk a tömlős sajtot és szorosan felcsavarjuk. Ekkor a tésztánkat rátesszük egy nagy méretű, gáztepsire és egy koszorút formázunk úgy, hogy a tészta két végét egymásba nyomjuk és ezt be is fedjük egy fonással. Célszerű úgy hajtani, hogy a fonatok vége a belső részen legyen, mert ha kel a tészta a sütőben, akkor biztos nem fognak kibújni a koszorú alól a kis copfocskák.
Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, közben előmelegítjük 160 fokra hőlégkeverésen a sütőt.
20 perc letelte után lekenjük a kalácsot egy felvert tojással és fonások közt megszórjuk szezámmaggal.
Sütési idő kb 30 perc.
Tipp:
A töltelék készülhet darabolt vagy darált sonkával, főtt tojást is, de készítettem már darált hússal is, melyet megpirítunk előtte kevés zsiradékon és kockázott vöröshagymán, majd megfőzzük. A lehetőségek tárházának csak a képzelet szab határt.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »