Kalácskoszorú fonással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • késhegynyi kurkuma
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Töltelék:

  • maradék sülthús apró kockákra vágva
  • húsos szalonna felkockázva
  • reszelt sajt ízlés szerint
  • 1 csokor zöldségzöldje felaprítva
  • 1 tömlős sajt (100 g)
  • 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin a kenéshez

Tetejére:

  • 1 tojás felverve
  • szezámmag

Elkészítése:

A dagasztótál aljába tesszük a sót, erre a lisztet, melyben elkeverjük a kurkumát. A közepébe kis krátert készítünk, beletesszük a cukrot, morzsolt élesztőt, majd ráöntünk kb 1 dl langyos tejet.

Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tej többi részét és elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. Miután a lisztszemcsék átnedvesedtek, de még nem állt össze a tésztánk, hozzáadjuk a zsiradékot is.

Jól kidagasztjuk a tésztánkat. Letakarva 45 percig hagyjuk kelni.

Közben előkészítjük a tölteléket. A krémsajt kivételével összedaraboljuk, lereszeljük a hozzávalókat.

Ha megkelt a tésztánk enyhén lisztezett felületen kb 35*50 cm-es nagyságú téglalappá nyújtjuk. A hosszabb lapjánál pizzavágóval kb kisujjnyi vastagságú csíkokat vágunk bő egyharmadáig a tésztának. Én keresztben odatettem a nyújtófát, hogy egyenlő hosszúak legyenek a csíkok. Ezeket a csíkokat hármasával be is fonjuk.

A tészta fennmaradó részét megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhalmozzuk a tölteléket, a töltelék tetejére rányomjuk a tömlős sajtot és szorosan felcsavarjuk. Ekkor a tésztánkat rátesszük egy nagy méretű, gáztepsire és egy koszorút formázunk úgy, hogy a tészta két végét egymásba nyomjuk és ezt be is fedjük egy fonással. Célszerű úgy hajtani, hogy a fonatok vége a belső részen legyen, mert ha kel a tészta a sütőben, akkor biztos nem fognak kibújni a koszorú alól a kis copfocskák.

Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, közben előmelegítjük 160 fokra hőlégkeverésen a sütőt.

20 perc letelte után lekenjük a kalácsot egy felvert tojással és fonások közt megszórjuk szezámmaggal.
Sütési idő kb 30 perc.

Tipp:

A töltelék készülhet darabolt vagy darált sonkával, főtt tojást is, de készítettem már darált hússal is, melyet megpirítunk előtte kevés zsiradékon és kockázott vöröshagymán, majd megfőzzük. A lehetőségek tárházának csak a képzelet szab határt.