Indiai lepénykenyér (Naan kenyér) recept
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 35 dkg finomliszt
- 1-2 dl langyos víz
- 2 evőkanál sűrű joghurt
- 2 teáskanál instant élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5-2 teáskanál só (ízlés szerint)
- kb 1 ek olaj
Elkészítése:
1 dl vizet meglangyosítunk és elkeverjük benne az élesztőt meg a cukrot, majd felfuttatjuk.
A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk a joghurtot és az élesztős vizet, majd még annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Az sem baj, ha kissé ragadós marad.
A tésztát kebés olaj segítségével gombóccá formázzuk, majd letakarva kelesztjük kb 30 percig.
A megkelt tésztát enyhén olajos kézzel 6 részre osztjuk és göbökké formázzuk. Amit épp nem használunk fel, azt továbbra is letakarjuk.
Egy nagyobb serpenyőt közepes lángon felforrósítjuk. 1 tésztát vagy nyújtófával kinyújtunk vagy kézzel széthúzzuk. Az egyik felét hideg vízzel megkenjük, majd a vizes felével lefelé a forró serpenyőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a tészta kifehéredik (átsül) és felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk a tésztát és a másik oldalát is megpirítjuk.