Gombás lasagne recept
Hozzávalók:
- 16 db lasagne tészta
- 0,5 kg darált hús
- 5 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
- olaj
- só, őrölt bors
- bazsalikom
- frissen vágott oregánó
A besamel mártáshoz:
- 7 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3-4 ek liszt
- só
- fehérbors ízlés szerint
- csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
Tetejére:
- 30 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, majd hevített olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a húst és jól lepirítjuk. Ezután adjuk hozzá a gombát, az összevágott paradicsomot, a fűszereket ízlés szerint, majd fedővel letakarva, néha átkeverve puhára főzzük.
A mártáshoz a vajat habzásig hevítjük, majd lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a lisztet csomómentesen, majd kissé lepirítjuk. Ekkor felöntjük a tejjel, majd ízlés szerint fűszerezzük és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Előveszünk egy kisebb tepsit vagy jénait, amit kivajazunk, majd elkezdjük a hozzávalókat rétegezni: tészta, besamel, ragu, majd folytatódik a sor. A tetjére besamel és reszelt sajt kerüljön, jó sok.
180 fokos, hőlégkeveréses sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük.