Bolognai Lasagne recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 csomag tésztalap
Raguhoz:
- 50 dkg darálthús
- 1 kisfej vöröshagyma
- 2-3 sárgarépa
- 1-2 fehérrépa
- 1/2 zeller
- 1 konzerv darabolt paradicsom, (én frissből készítettem)
- 1 kis paradicsom püré, ( vagy dobozos paradicsomlé)
- kevés kechup, olaj, só, bors, oreganó, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma
Besamellhez:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- só, szerecsendió
Továbbá:
- sok reszeltsajt. (nem mértem, de kb 20-25 dkg)
Elkészítése:
A raguhoz a zöldségeket karikára vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darabos paradicsomot és pici vízzel puhára pároljuk.
Ha megpuhult a zöldség, leturmixoljuk. ( kicsit maradjon darabos )
Elkészítjük a besamelt.
5 dkg vajhoz hozzáöntjük a lisztet és simára keverjük. Felöntjük kb 2 dl tejjel, így simára keverjük. Majd ez után öntjük hozzá a többi tejet. Lassú tűzön Sűrűn keverve kiforraljuk. Ízesítjük sóval, szerecsendióval.
A vöröshagymát nagyon apró kockára vágjuk, üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a darálthúst és készre pároljuk, sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhult, ráöntjük a turmixolt zöldségeket és a fűszerekkel beízesítjük. Összeforraljuk.
A tepsit kivajazzuk, megkenjük az alját besamellel és rárakunk egy sor nyers tésztát-ragu-sajt. Ezt ismételjük 3-4x.
A legfelső tészta legyen. Ezt beborítjuk besamellel, vajdarabkákat teszünk rá és jól megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 45-50 perc alatt szép pirosra megsül.
Nem árt ha az elején lefedjük.
Igaz a recept konzev paradicsomot ír, de én friss paradicsomból készítettem,.Süritett paradicsom helyett pedig dobozos paradicsomlét öntöttem hozzá. Vizet csak a zöldségpároláshoz használtam.
Tipp:
Házi gyúrt tésztából is készíthető!!