Bolognai Lasagne

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 csomag tésztalap

Raguhoz:

  • 50 dkg darálthús
  • 1 kisfej vöröshagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 1-2 fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • 1 konzerv darabolt paradicsom, (én frissből készítettem)
  • 1 kis paradicsom püré, ( vagy dobozos paradicsomlé)
  • kevés kechup, olaj, só, bors, oreganó, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma

Besamellhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7,5 dl tej
  • só, szerecsendió

Továbbá:

  • sok reszeltsajt. (nem mértem, de kb 20-25 dkg)

Elkészítése:

A raguhoz a zöldségeket karikára vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darabos paradicsomot és pici vízzel puhára pároljuk.

Ha megpuhult a zöldség, leturmixoljuk. ( kicsit maradjon darabos )

Elkészítjük a besamelt.

5 dkg vajhoz hozzáöntjük a lisztet és simára keverjük. Felöntjük kb 2 dl tejjel, így simára keverjük. Majd ez után öntjük hozzá a többi tejet. Lassú tűzön Sűrűn keverve kiforraljuk. Ízesítjük sóval, szerecsendióval.

A vöröshagymát nagyon apró kockára vágjuk, üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a darálthúst és készre pároljuk, sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhult, ráöntjük a turmixolt zöldségeket és a fűszerekkel beízesítjük. Összeforraljuk.

A tepsit kivajazzuk, megkenjük az alját besamellel és rárakunk egy sor nyers tésztát-ragu-sajt. Ezt ismételjük 3-4x.

A legfelső tészta legyen. Ezt beborítjuk besamellel, vajdarabkákat teszünk rá és jól megszórjuk sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 45-50 perc alatt szép pirosra megsül.

Nem árt ha az elején lefedjük.

Igaz a recept konzev paradicsomot ír, de én friss paradicsomból készítettem,.Süritett paradicsom helyett pedig dobozos paradicsomlét öntöttem hozzá. Vizet csak a zöldségpároláshoz használtam.

Tipp:

Házi gyúrt tésztából is készíthető!!