Tyúkpörkölt bográcsban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- kb 2,5 kg-os tyúk (1 db)
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 4-5 ek zsiradék
- 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 ek fűszerpaprika
- 2 babérlevél
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 ek só
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 érett tv paprika és 2 paradicsom vagy 4-5 ek házi lecsó
- ízlés szerint cseresznyepaprika
Köretnek:
- ízlés szerint bármi lehet, jelen esetben frissen szaggatott galuska volt terítéken
Elkészítése:
A tyúkot megmossuk, részeire vágjuk és ruhán lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és beletesszük a bográcsba.
A fűszereket előkészítjük, a paprikát és paradicsomot megmossuk, majd feldaraboljuk, a vörösbort kimérjük.
Miután leégett a fa, a parázs felett a zsiradékon megfuttatjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt tyúkrészeket, megsózzuk és további 8-10 percig együtt pároljuk, amíg a hús felülete kifehéredik.
Ezután a sóval és a fűszerpaprikával összekeverjük és hagyjuk, hogy a paprika feloldódjon és nagyon picit megpörkenjen, majd a tűzről félrehúzva beletesszük a többi hozzávalót, öntünk rá annyi vizet, hogy épp csak ellepje és időnként kevergetve felforraljuk, majd lassú tűzön legalább másfél órát főzzük.
Valamennyi lé el fog főni, viszont pont ideális sűrűségű lesz a szaft mire megfő a hús, tehát az elején ne nagyon sajnáljuk a vizet a felöntéshez!
Amikor már puha a husi, beletehetjük a csípős paprikákat, de a gyerekek és a biztonság kedvéért külön kis lábasban tűzhelyen is megfőzhető.
Frissen szaggatott nokedlivel a legjobb, de főtt tésztával, vagy főtt burgonyával is nagyon finom! :)
Kellemes bográcsozást és jó étvágyat kívánok!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »