Tyúkpörkölt bográcsban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- kb 2,5 kg-os tyúk (1 db)
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 4-5 ek zsiradék
- 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 ek fűszerpaprika
- 2 babérlevél
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 ek só
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 érett tv paprika és 2 paradicsom vagy 4-5 ek házi lecsó
- ízlés szerint cseresznyepaprika
Köretnek:
- ízlés szerint bármi lehet, jelen esetben frissen szaggatott galuska volt terítéken
Elkészítése:
A tyúkot megmossuk, részeire vágjuk és ruhán lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és beletesszük a bográcsba.
A fűszereket előkészítjük, a paprikát és paradicsomot megmossuk, majd feldaraboljuk, a vörösbort kimérjük.
Miután leégett a fa, a parázs felett a zsiradékon megfuttatjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt tyúkrészeket, megsózzuk és további 8-10 percig együtt pároljuk, amíg a hús felülete kifehéredik.
Ezután a sóval és a fűszerpaprikával összekeverjük és hagyjuk, hogy a paprika feloldódjon és nagyon picit megpörkenjen, majd a tűzről félrehúzva beletesszük a többi hozzávalót, öntünk rá annyi vizet, hogy épp csak ellepje és időnként kevergetve felforraljuk, majd lassú tűzön legalább másfél órát főzzük.
Valamennyi lé el fog főni, viszont pont ideális sűrűségű lesz a szaft mire megfő a hús, tehát az elején ne nagyon sajnáljuk a vizet a felöntéshez!
Amikor már puha a husi, beletehetjük a csípős paprikákat, de a gyerekek és a biztonság kedvéért külön kis lábasban tűzhelyen is megfőzhető.
Frissen szaggatott nokedlivel a legjobb, de főtt tésztával, vagy főtt burgonyával is nagyon finom! :)
Kellemes bográcsozást és jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »