Tyúkpörkölt bográcsban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- kb 2,5 kg-os tyúk (1 db)
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 4-5 ek zsiradék
- 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 ek fűszerpaprika
- 2 babérlevél
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 ek só
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 érett tv paprika és 2 paradicsom vagy 4-5 ek házi lecsó
- ízlés szerint cseresznyepaprika
Köretnek:
- ízlés szerint bármi lehet, jelen esetben frissen szaggatott galuska volt terítéken
Elkészítése:
A tyúkot megmossuk, részeire vágjuk és ruhán lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és beletesszük a bográcsba.
A fűszereket előkészítjük, a paprikát és paradicsomot megmossuk, majd feldaraboljuk, a vörösbort kimérjük.
Miután leégett a fa, a parázs felett a zsiradékon megfuttatjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt tyúkrészeket, megsózzuk és további 8-10 percig együtt pároljuk, amíg a hús felülete kifehéredik.
Ezután a sóval és a fűszerpaprikával összekeverjük és hagyjuk, hogy a paprika feloldódjon és nagyon picit megpörkenjen, majd a tűzről félrehúzva beletesszük a többi hozzávalót, öntünk rá annyi vizet, hogy épp csak ellepje és időnként kevergetve felforraljuk, majd lassú tűzön legalább másfél órát főzzük.
Valamennyi lé el fog főni, viszont pont ideális sűrűségű lesz a szaft mire megfő a hús, tehát az elején ne nagyon sajnáljuk a vizet a felöntéshez!
Amikor már puha a husi, beletehetjük a csípős paprikákat, de a gyerekek és a biztonság kedvéért külön kis lábasban tűzhelyen is megfőzhető.
Frissen szaggatott nokedlivel a legjobb, de főtt tésztával, vagy főtt burgonyával is nagyon finom! :)
Kellemes bográcsozást és jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »