Sókéregben sült csirke recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 db friss bontott csirke
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2 karika citrom
- 1/2 cs grill fűszersó
- 3 kg asztali só
- 1 csokor friss tárkony
- 1 tk egészbors
Elkészítése:
A csirkét megmossuk, utótisztítást végzünk rajta és éles késsel, határozott mozdulattal levágjuk róla a farhátat.
(Nem kötelező eltávolítani, maradhat egyben is a csirke, de én most így készítettem el, mert a farhátat belefőztem egy sima zöldséglevesbe!)
A csirkét a megtisztított fokhagyma gerezdekkel megspékeljük és a citromkarikákat is elhelyezzük a bőre alatt, jó kis ízt ad neki!
Megszórjuk a fűszerkeverékkel, kissé beledörzsölhetjük a bőrébe és ezzel a csiri elő is van készítve a sütéshez.
Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A sütőt előmelegítjük 195 fokra.
A sót beletesszük egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a durvára vágott friss tárkonyt és az egész borsot, majd ráöntünk 3 dl vizet és alaposan összekeverjük.
A tepsi aljára ráteszünk egy nagy marék fűszerezett sót és kb. 2 centi vastagon elsimítjuk, kissé rápaskolunk, hogy ne legyen nagyon laza állagú.
Ráhelyezzük a csirkét és további marék só hozzáadásával beborítjuk vele a madarat, körbe mindenhol, hogy befedje. Ha nem elég nedves a só, egy házi spricniből lehet rá vizet fújni, így könnyebb a kőműves munka! :)
Betesszük a sütőbe és 2 órán keresztül hagyjuk sülni! 2 óra múlva visszavesszük 175 fokra és még fél órát sütjük tovább!
Azalatt amíg sül a csirke, nincs semmi teendő vele, a köretet is el lehet készíteni, mert gyakorlatilag 150 percig magára van hagyva, én egy finom kis rizibizit dobtam össze!
Miután elkészült, kivesszük a sütőből és 10-15 percet hagyjuk pihenni, majd egy nagy konyhakés pengéjének a hátuljával óvatosan ráütögetve feltörjük a sókérget és leszedegetjük róla!
A csirkét egyben, vagy részeire vágva tálcára tesszük és a körettel együtt tálalhatjuk!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Nem kell félni attól, hogy a csirke sós lesz, nem lesz az! A só azért jó, mert egyenletesen adja le a felvett hőt és ezáltal a csirke vagy bármilyen más hús (egyben sült sertéskaraj vagy tarja) egyenletesen, puhára sül át és a keletkezett,- azaz a húsból kisült folyadékot magába szívja, azzal sincs semmi teendő!
Jó tanács! A tömény só a kezünkön minden addig nem ismert apró kis sebeket jelezni fogja, tehát nem árt ha van kéznél nejlonkesztyű! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »