Sókéregben sült csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
170 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 db friss bontott csirke
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 2 karika citrom
  • 1/2 cs grill fűszersó
  • 3 kg asztali só
  • 1 csokor friss tárkony
  • 1 tk egészbors

Elkészítése:

A csirkét megmossuk, utótisztítást végzünk rajta és éles késsel, határozott mozdulattal levágjuk róla a farhátat.
(Nem kötelező eltávolítani, maradhat egyben is a csirke, de én most így készítettem el, mert a farhátat belefőztem egy sima zöldséglevesbe!)

A csirkét a megtisztított fokhagyma gerezdekkel megspékeljük és a citromkarikákat is elhelyezzük a bőre alatt, jó kis ízt ad neki!

Megszórjuk a fűszerkeverékkel, kissé beledörzsölhetjük a bőrébe és ezzel a csiri elő is van készítve a sütéshez.

Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.

A sütőt előmelegítjük 195 fokra.

A sót beletesszük egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a durvára vágott friss tárkonyt és az egész borsot, majd ráöntünk 3 dl vizet és alaposan összekeverjük.

A tepsi aljára ráteszünk egy nagy marék fűszerezett sót és kb. 2 centi vastagon elsimítjuk, kissé rápaskolunk, hogy ne legyen nagyon laza állagú.

Ráhelyezzük a csirkét és további marék só hozzáadásával beborítjuk vele a madarat, körbe mindenhol, hogy befedje. Ha nem elég nedves a só, egy házi spricniből lehet rá vizet fújni, így könnyebb a kőműves munka! :)

Betesszük a sütőbe és 2 órán keresztül hagyjuk sülni! 2 óra múlva visszavesszük 175 fokra és még fél órát sütjük tovább!

Azalatt amíg sül a csirke, nincs semmi teendő vele, a köretet is el lehet készíteni, mert gyakorlatilag 150 percig magára van hagyva, én egy finom kis rizibizit dobtam össze!

Miután elkészült, kivesszük a sütőből és 10-15 percet hagyjuk pihenni, majd egy nagy konyhakés pengéjének a hátuljával óvatosan ráütögetve feltörjük a sókérget és leszedegetjük róla!

A csirkét egyben, vagy részeire vágva tálcára tesszük és a körettel együtt tálalhatjuk!

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Nem kell félni attól, hogy a csirke sós lesz, nem lesz az! A só azért jó, mert egyenletesen adja le a felvett hőt és ezáltal a csirke vagy bármilyen más hús (egyben sült sertéskaraj vagy tarja) egyenletesen, puhára sül át és a keletkezett,- azaz a húsból kisült folyadékot magába szívja, azzal sincs semmi teendő!
Jó tanács! A tömény só a kezünkön minden addig nem ismert apró kis sebeket jelezni fogja, tehát nem árt ha van kéznél nejlonkesztyű! :)