Resztelt máj, paszternák pürével recept
Hozzávalók:
A májhoz:
- 0,5 kg hártyáitól megtisztított csirkemáj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 tv paprika
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk majoránna
- 1 tk törött bors
- csipet cayenne bors
- 2 ek kókuszzsír
- só
A körethez:
- 0,5 kg paszternák
- 1 hüvelyujjnyi friss gyömbér
- 10-12 szál snidling
- 1 kk kókuszzsír
- só, bors
Elkészítése:
A vöröshagymát és a paprikát ketté, majd nagyon vékonyra vágtam, 2 ek. kókuszzsíron kevés sóval, fedő alatt addig pároltam, amíg a saját levét elfőtte.
Megszórtam piros paprikával, hozzáraktam a hártyáitól megtisztított, nagyobb csíkokra vágott májat, ízesítettem törött- és cayenne borssal, majoránnával és amikor elkészült sóval.Közben a a
paszternákot megtisztítottam, karikákra vágtam és sós vízben puhára főztem. Leszűrve beleraktam az aprító gépbe, hozzávágtam egy ujjnyi friss gyömbért, a snidlinget, sóztam, borsoztam és 1 kk. kókuszzsírral pürésítettem.
Tipp:
A paszternák manapság reneszánszát éli. Én nagyon szeretem, mert jól helyettesíthető vele a krumpli. Élettani hatásai sokkal jobbak, mint a krumplié.
Fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor) magas, kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést csökkentik a koleszterinszintet, szabályozza a vércukor-tartalmat is.
Kalcium- és foszfor tartalma jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó. Legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését.