Ludas kása recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg libaaprólék (szárny, nyak, zúza)
- 10 dkg zsír
- 2 fej vörös hagyma
- 30 dkg rizs
- 40 dkg vegyes zöldség, répa, fehérrépa
- 20 dkg zöldborsó
- 30 dkg friss gomba vagy konzerv
- babérlevél, só, bors, fokhagyma, szerecsendió
Elkészítése:
A libaaprólékot megtisztítjuk. Ha nagyon zsíros lenne az aprólék, akkor a felesleges zsírt eltávolítjuk a húsról.
A zöldségeket, a répát és a fehérrépát megtisztítjuk majd közepes vastagságú karikákra vágjuk.
A libahúst feltesszük főzni 2 liter hideg vízbe. Hozzáadjuk a fűszereket, a babérlevelet, a sót, a borsot, fokhagymát és az 1 fej vöröshagymát.
Amikor a libahúsunk félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldséget és a sárgarépát, majd tovább főzzük amíg a zöldségek is félig megpuhulnak.
Amíg a zöldségek és a hús tovább fő, a gombákat felszeleteljük és grillserpenyőben mindkét oldalát meggrillezzük.
Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd a rizst jól átforgatjuk rajta.
Amikor a zöldségek is félig megpuhultak, hozzáadjuk a libaaprólékhoz a zöldborsót, gombát és a hagymás rizst.
Figyelni kell arra, hogy a rizs mennyisége ki legyen mérve a folyadékhoz, így biztosan nem lesz ragacsos az elkészült ludaskásában.
Közép meleg sütőben (170 C°) az edényt letakarva kb. 20-30 percig sütjük, amíg a rizs a folyadékot nem szívja magába. Ha elkészült a ludaskásák, fűszerezzük kevés frissen reszelt szerecsendióval.
Tipp:
Ha friss zöldborsót használunk, akkor a zöldségekkel együtt tegyük a libaaprólékhoz.
Gombából használhatunk konzervgombát is, de a friss sokkal finomabb. Ha konzervgombát használunk, akkor a gombát a hagymás rizsen forgassuk át kicsit és így adjuk hozzá a libahúsos alapunkhoz.
A gombából – ha friss – érdemes a grillezni való nagyobb, előre felszeleteltet választani vásárláskor. Ez a fajta gomba kevésbé esik össze grillezés közben és szépen megmarad a formája.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »










