Ludas kása recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg libaaprólék (szárny, nyak, zúza)
- 10 dkg zsír
- 2 fej vörös hagyma
- 30 dkg rizs
- 40 dkg vegyes zöldség, répa, fehérrépa
- 20 dkg zöldborsó
- 30 dkg friss gomba vagy konzerv
- babérlevél, só, bors, fokhagyma, szerecsendió
Elkészítése:
A libaaprólékot megtisztítjuk. Ha nagyon zsíros lenne az aprólék, akkor a felesleges zsírt eltávolítjuk a húsról.
A zöldségeket, a répát és a fehérrépát megtisztítjuk majd közepes vastagságú karikákra vágjuk.
A libahúst feltesszük főzni 2 liter hideg vízbe. Hozzáadjuk a fűszereket, a babérlevelet, a sót, a borsot, fokhagymát és az 1 fej vöröshagymát.
Amikor a libahúsunk félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldséget és a sárgarépát, majd tovább főzzük amíg a zöldségek is félig megpuhulnak.
Amíg a zöldségek és a hús tovább fő, a gombákat felszeleteljük és grillserpenyőben mindkét oldalát meggrillezzük.
Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd a rizst jól átforgatjuk rajta.
Amikor a zöldségek is félig megpuhultak, hozzáadjuk a libaaprólékhoz a zöldborsót, gombát és a hagymás rizst.
Figyelni kell arra, hogy a rizs mennyisége ki legyen mérve a folyadékhoz, így biztosan nem lesz ragacsos az elkészült ludaskásában.
Közép meleg sütőben (170 C°) az edényt letakarva kb. 20-30 percig sütjük, amíg a rizs a folyadékot nem szívja magába. Ha elkészült a ludaskásák, fűszerezzük kevés frissen reszelt szerecsendióval.
Tipp:
Ha friss zöldborsót használunk, akkor a zöldségekkel együtt tegyük a libaaprólékhoz.
Gombából használhatunk konzervgombát is, de a friss sokkal finomabb. Ha konzervgombát használunk, akkor a gombát a hagymás rizsen forgassuk át kicsit és így adjuk hozzá a libahúsos alapunkhoz.
A gombából – ha friss – érdemes a grillezni való nagyobb, előre felszeleteltet választani vásárláskor. Ez a fajta gomba kevésbé esik össze grillezés közben és szépen megmarad a formája.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »
10 nagyszerű bableves, amit ki kell próbálnod!
Ha van étel, ami igazi klasszikus a magyar konyhában, az bizony a bableves.
Tovább olvasom »
Inzulinrezisztencia vacsoraötletek – gyors és egészséges receptek
Az inzulinrezisztencia étrend egyik legnehezebb pontja a vacsora megtervezé
Tovább olvasom »
10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »