Ludas kása

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg libaaprólék (szárny, nyak, zúza)
  • 10 dkg zsír
  • 2 fej vörös hagyma
  • 30 dkg rizs
  • 40 dkg vegyes zöldség, répa, fehérrépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 30 dkg friss gomba vagy konzerv
  • babérlevél, só, bors, fokhagyma, szerecsendió

Elkészítése:

A libaaprólékot megtisztítjuk. Ha nagyon zsíros lenne az aprólék, akkor a felesleges zsírt eltávolítjuk a húsról.

A zöldségeket, a répát és a fehérrépát megtisztítjuk majd közepes vastagságú karikákra vágjuk.

A libahúst feltesszük főzni 2 liter hideg vízbe. Hozzáadjuk a fűszereket, a babérlevelet, a sót, a borsot, fokhagymát és az 1 fej vöröshagymát.

Amikor a libahúsunk félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldséget és a sárgarépát, majd tovább főzzük amíg a zöldségek is félig megpuhulnak.

Amíg a zöldségek és a hús tovább fő, a gombákat felszeleteljük és grillserpenyőben mindkét oldalát meggrillezzük.

Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd a rizst jól átforgatjuk rajta.

Amikor a zöldségek is félig megpuhultak, hozzáadjuk a libaaprólékhoz a zöldborsót, gombát és a hagymás rizst.

Figyelni kell arra, hogy a rizs mennyisége ki legyen mérve a folyadékhoz, így biztosan nem lesz ragacsos az elkészült ludaskásában.

Közép meleg sütőben (170 C°) az edényt letakarva kb. 20-30 percig sütjük, amíg a rizs a folyadékot nem szívja magába. Ha elkészült a ludaskásák, fűszerezzük kevés frissen reszelt szerecsendióval.

Tipp:

Ha friss zöldborsót használunk, akkor a zöldségekkel együtt tegyük a libaaprólékhoz.

Gombából használhatunk konzervgombát is, de a friss sokkal finomabb. Ha konzervgombát használunk, akkor a gombát a hagymás rizsen forgassuk át kicsit és így adjuk hozzá a libahúsos alapunkhoz.

A gombából – ha friss – érdemes a grillezni való nagyobb, előre felszeleteltet választani vásárláskor. Ez a fajta gomba kevésbé esik össze grillezés közben és szépen megmarad a formája.