Lilahagymás burgonyabundában sült csirkemell quinoával recept
Hozzávalók:
Húshoz:
- 30 dkg csirkemell
- 2 ek olívaolaj
- 2 csipet só
- 2 csipet bors
Burgonyabundához:
- 500 g főtt burgonya
- 15 dkg liszt
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 ek libazsír
- ízlés szerint só
Quinoa-hoz:
- 1 ek olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 100 g átmosott quinoa
- 1 tyúkhúsleves kocka
- 5 dl víz
- ízlés szerint só
Elkészítése:
Mindenekelőtt a csirkemellet megtisztítom, megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet. Egy éles kés segítségével hosszában kettévágom.
Az így kapott négy szelet hús mindkét oldalát enyhén sózom, borsozom. Felhevítem az olívaolajat, majd a szeletek mindkét oldalát fehéredésig sütöm. Kiveszem a serpenyőből és félreteszem.
Felforrósítom a libazsírt egy kisméretű lábasban. A lilahagymát megtisztítom, kis kockákra aprítom, majd a felhevült zsírra teszem. Kis lángon üvegesre pirítom, majd ezt is félreteszem hűlni.
A burgonyát meghámozom, megmosom, felkockázom. Sós vízben puhára főzöm. Krumplinyomón átnyomom, majd langyosra hűtöm. A bunda összes hozzávalóját, a zsíros hagymát, a lisztet, a krumplit egy mélyebb tálba teszem, ha szükséges, még picit sózom. Tészta állagúra gyúrom a kezemmel.
Kivajazok egy tepsit vagy kibélelem sütőpapírral.
Mivel négy szelet húsom van, a tésztát négy részre osztom. Egyesével golyót formálok belőle, a tenyeremben szétlapítom valamennyivel nagyobb méretűre, mint amekkora a hússzelet. Ráteszem a csirkemellet, majd minden oldalát behajtom, összenyomkodom, hogy mindenhol fedje a bunda a húst. A kivajazott tepsire sorakoztatom, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot terítek.
185 fokon 30 percig sütöm őket.
A quinoa-hoz az olívaolajat felmelegítem. A vöröshagymát megtisztítom, kockákra vágom, majd az olajon pirítani kezdem. Amikor a hagyma szinte üvegesre pirult, ráteszem az átmosott quinoa-t. Az átmosás mindenképpen szükséges, különben ehetetlenül keserű lesz az íze. Néhányszor átkeverem, majd felöntöm a vízzel, amibe beledobok egy tyúkhúsleves kockát.
Időnként megkeverve, közepes lángon, 25 percig főzöm. Amikor azt tapasztalom, hogy a kis szemcsék “kidurrantak”, már gyakorlatilag készen vagyok, nincs más hátra, mint elforralni róla a felesleges vizet. Az utolsó 5 percben keverjük folyamatosan, mert hamar leég! Ha szükséges, enyhén megsózom.
Mindenkinek tiszta szívemből ajánlom ezt az ételt, nem lőhettek vele bakot!