Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Libacomb sültkrumplival és narancsos-mézes sütőtökkel recept

Libacomb sültkrumplival és narancsos-mézes sütőtökkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Libacombhoz:

    • 2 libacomb
    • 2-3 dl libazsír
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 4 db borókabogyó
    • 2 db babérlevél
    • 2 tk só
    • őrölt fehér bors
    • 1 tk ételízesítő
    • 1 mk pirospaprika
    • 2 tk köménymag
    • 1,5 dl fehérbor

    Sültkrumpli hozzávalói:

    • 6-8 db sütnivaló krumpli
    • 1 mk szerecsendió
    • 1 mk kakukkfű
    • 1 mk majoranna
    • 2 tk só
    • a combok sütésénél visszamaradt zsír

    Narancsos-mézes sütőtök hozzávalói:

    • 50 dkg kisebb kockákra vágott sütőtök
    • 2 dl narancslé (100 %-os)
    • 1/2 narancs reszelt héja
    • 1 darabka fahéj
    • 4 db szegfűszeg
    • 1 db csillagánizs
    • 3-4 ek méz

    Elkészítése:

    A libacombot alaposan nézzük át, távolítsuk el az esetleges tokokat, mossuk meg, majd törüljük szárazra. Ezután enyhén szórjuk meg sóval, majd tegyük félre.

    A köménymagot tegyük bele egy serpenyőbe, majd kevergetve, pár pillanat alatt pörköljük meg (amikor elkezd pattogni, el is készült, vigyázzunk nehogy megégjen!). Ezután öntsük át egy mozsárba és őröljük szinte porrá.

    A libazsírt olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az ételízesítőt, a pirospaprikát és az őrölt köménymagot. Ezután nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket és keverjük alaposan össze.

    Az előzőleg enyhén besózott combokat ezután forgassuk alaposan bele a pácba, majd tegyük bele a babérlevelet és a borókabogyót, majd fedjük le, és pár órára (vagy egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst (a borókabogyót egy kicsit nyomuk szét a kés lapjával, és úgy adjuk a páchoz).

    Vegyük ki a hűtőből a bepácolt combokat, majd helyezzük egymás mellé a tepsibe. Ezután öntsük alá a bort és a visszamaradt pácot, majd fedjük le fóliával a tepsit.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. két óra alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsük le a zsírból, hogy csak annyi maradjon, amennyiben szép pirosra tudjuk sütni a combokat.

    Amikor a combok szép pirosra sültek, vegyük ki a sütőből és tálalásig tartsuk melegen.

    A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony karikára. A zsírhoz adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a kakukkfüvet és a majorannát, majd keverjük alaposan össze.

    A krumplit terítsük bele egy tepsibe és öntsük rá a fűszeres zsírt, majd forgassuk alaposan össze.

    Helyezzük be meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 perc alatt szép pirosra. Ezután óvatosan öntsük le a felesleges zsiradékot és tálalásig tartsuk melegen.

    A felkockázott sütőtököt öntsük fel a narancslével, majd adjuk hozzá a fűszereket és alacsony hőfokon főzzük puhára (arra figyeljünk nehogy túl puhára főzzük, mert különben a mézes karamellizálás közben szétesik).

    Amikorra a sütőtök kellően megpuhul, szinte az összes narancslé elpárolog alóla. Ekkor csorgassuk rá a mézet, majd óvatosan keverjük össze. Ezután néha óvatosan megkeverve, rázogatva pár perc alatt, karamellizáljuk össze a mézzel.

    Tálaláskor tegyünk a tányérra a krumpliból, majd helyezzük mellé a szép pirosra sült libacombot, a narancsos-mézes sütőtököt, és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá