Libacomb sültkrumplival és narancsos-mézes sütőtökkel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Libacombhoz:

  • 2 libacomb
  • 2-3 dl libazsír
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 db borókabogyó
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk só
  • őrölt fehér bors
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 mk pirospaprika
  • 2 tk köménymag
  • 1,5 dl fehérbor

Sültkrumpli hozzávalói:

  • 6-8 db sütnivaló krumpli
  • 1 mk szerecsendió
  • 1 mk kakukkfű
  • 1 mk majoranna
  • 2 tk só
  • a combok sütésénél visszamaradt zsír

Narancsos-mézes sütőtök hozzávalói:

  • 50 dkg kisebb kockákra vágott sütőtök
  • 2 dl narancslé (100 %-os)
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1 darabka fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs
  • 3-4 ek méz

Elkészítése:

A libacombot alaposan nézzük át, távolítsuk el az esetleges tokokat, mossuk meg, majd törüljük szárazra. Ezután enyhén szórjuk meg sóval, majd tegyük félre.

A köménymagot tegyük bele egy serpenyőbe, majd kevergetve, pár pillanat alatt pörköljük meg (amikor elkezd pattogni, el is készült, vigyázzunk nehogy megégjen!). Ezután öntsük át egy mozsárba és őröljük szinte porrá.

A libazsírt olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az ételízesítőt, a pirospaprikát és az őrölt köménymagot. Ezután nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket és keverjük alaposan össze.

Az előzőleg enyhén besózott combokat ezután forgassuk alaposan bele a pácba, majd tegyük bele a babérlevelet és a borókabogyót, majd fedjük le, és pár órára (vagy egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst (a borókabogyót egy kicsit nyomuk szét a kés lapjával, és úgy adjuk a páchoz).

Vegyük ki a hűtőből a bepácolt combokat, majd helyezzük egymás mellé a tepsibe. Ezután öntsük alá a bort és a visszamaradt pácot, majd fedjük le fóliával a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. két óra alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsük le a zsírból, hogy csak annyi maradjon, amennyiben szép pirosra tudjuk sütni a combokat.

Amikor a combok szép pirosra sültek, vegyük ki a sütőből és tálalásig tartsuk melegen.

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony karikára. A zsírhoz adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a kakukkfüvet és a majorannát, majd keverjük alaposan össze.

A krumplit terítsük bele egy tepsibe és öntsük rá a fűszeres zsírt, majd forgassuk alaposan össze.

Helyezzük be meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 perc alatt szép pirosra. Ezután óvatosan öntsük le a felesleges zsiradékot és tálalásig tartsuk melegen.

A felkockázott sütőtököt öntsük fel a narancslével, majd adjuk hozzá a fűszereket és alacsony hőfokon főzzük puhára (arra figyeljünk nehogy túl puhára főzzük, mert különben a mézes karamellizálás közben szétesik).

Amikorra a sütőtök kellően megpuhul, szinte az összes narancslé elpárolog alóla. Ekkor csorgassuk rá a mézet, majd óvatosan keverjük össze. Ezután néha óvatosan megkeverve, rázogatva pár perc alatt, karamellizáljuk össze a mézzel.

Tálaláskor tegyünk a tányérra a krumpliból, majd helyezzük mellé a szép pirosra sült libacombot, a narancsos-mézes sütőtököt, és úgy kínáljuk.