Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Libacomb sajt szufléval, mézes-fűszeres sütőtökkel recept

Libacomb sajt szufléval, mézes-fűszeres sütőtökkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 2 libacomb
    • 2 dl liba vagy kacsazsír
    • őrölt bors
    • kakukkfű
    • rozmaring
    • 3-4 szem borókabogyó
    • 2 dl fehérbor
    • 1 ek méz

    Hozzávalók 4 db sajt szufléhoz:

    • 25 dkg mascarpone
    • 2 ek tejföl
    • 10 dkg reszelt sajt
    • 1 ek liszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • őrölt fehér bors
    • szerecsendió
    • vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez

    Mézes sütőtökhöz:

    • 30 dkg kockára vágott sütőtök
    • 5-6 dkg vaj
    • 2 ek méz
    • őrölt fehér bors
    • csipet fahéj

    Elkészítése:

    A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg és töröljük szárazra. Ezután alaposan dörzsöljük be sóval.

    A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjük hozzá ízlés szerint őrölt borsot, kakukkfüvet, rozmaringot és egy kevés sót.

    Ezután a pácba forgassuk bele a besózott libacombokat, majd fedjük le a tálat és pár órára (akár egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

    Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt combokat, majd öntsük alá a bort, a pácolásnál visszamaradt fűszeres zsírt és az összenyomott borókabogyót (a borókabogyót a kés lapjával kicsit nyomjuk össze). Ezután fedjük le fóliával a tepsi tetejét.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Amikor már kellően megpárolódott vegyük le a fóliát, kenjük le a combokat mézzel, majd helyezzük vissza a sütőbe. Vegyük a hőfokot magasabbra, majd süssük szép pirosra, ropogósra.

    A nagyobb méretű szuflé formákat vastagon kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután helyezzük rá egy tepsire az előkészített formákat.

    A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a tojások sárgájával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot és a lisztet.

    A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sajtos masszához.

    Az előkészített formákat háromnegyedig töltsük meg a masszával, majd két ujjunkkal töröljük körbe a forma peremét (így szép magasra feljön majd a szuflé).

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve rögtön tálaljuk (én próbaképpen a kikapcsolt, meleg sütőben hagytam, és kb. 15 percig még szép magas maradt a szuflé, csak utána kezdett el összeesni).

    Az ízlés szerint kockára vágott sütőtököt főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hűtsük langyosra (a főzővízbe egy csipet sót is tegyünk).

    A vajat és a mézet hevítsük fel egy serpenyőbe, pár pillanatig karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a langyosra hűtött sütőtököt. Ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, fahéjjal és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk, kicsit melegítsük össze. Tálalásig tartsuk melegen.

    Tálaláskor a sütőből kivett sajt szuflét óvatosan fordítsuk rá a tányérra, majd helyezzük mellé a libacombot és a mézes sütőtökkel kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá