Libacomb sajt szufléval, mézes-fűszeres sütőtökkel recept
Hozzávalók:
- 2 libacomb
- 2 dl liba vagy kacsazsír
- só
- őrölt bors
- kakukkfű
- rozmaring
- 3-4 szem borókabogyó
- 2 dl fehérbor
- 1 ek méz
Hozzávalók 4 db sajt szufléhoz:
- 25 dkg mascarpone
- 2 ek tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 ek liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez
Mézes sütőtökhöz:
- 30 dkg kockára vágott sütőtök
- 5-6 dkg vaj
- 2 ek méz
- só
- őrölt fehér bors
- csipet fahéj
Elkészítése:
A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg és töröljük szárazra. Ezután alaposan dörzsöljük be sóval.
A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjük hozzá ízlés szerint őrölt borsot, kakukkfüvet, rozmaringot és egy kevés sót.
Ezután a pácba forgassuk bele a besózott libacombokat, majd fedjük le a tálat és pár órára (akár egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.
Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt combokat, majd öntsük alá a bort, a pácolásnál visszamaradt fűszeres zsírt és az összenyomott borókabogyót (a borókabogyót a kés lapjával kicsit nyomjuk össze). Ezután fedjük le fóliával a tepsi tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Amikor már kellően megpárolódott vegyük le a fóliát, kenjük le a combokat mézzel, majd helyezzük vissza a sütőbe. Vegyük a hőfokot magasabbra, majd süssük szép pirosra, ropogósra.
A nagyobb méretű szuflé formákat vastagon kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután helyezzük rá egy tepsire az előkészített formákat.
A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a tojások sárgájával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot és a lisztet.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sajtos masszához.
Az előkészített formákat háromnegyedig töltsük meg a masszával, majd két ujjunkkal töröljük körbe a forma peremét (így szép magasra feljön majd a szuflé).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem).
A sütőből kivéve rögtön tálaljuk (én próbaképpen a kikapcsolt, meleg sütőben hagytam, és kb. 15 percig még szép magas maradt a szuflé, csak utána kezdett el összeesni).
Az ízlés szerint kockára vágott sütőtököt főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hűtsük langyosra (a főzővízbe egy csipet sót is tegyünk).
A vajat és a mézet hevítsük fel egy serpenyőbe, pár pillanatig karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a langyosra hűtött sütőtököt. Ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, fahéjjal és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk, kicsit melegítsük össze. Tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor a sütőből kivett sajt szuflét óvatosan fordítsuk rá a tányérra, majd helyezzük mellé a libacombot és a mézes sütőtökkel kínáljuk.