Libacomb sajt szufléval, mézes-fűszeres sütőtökkel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 libacomb
  • 2 dl liba vagy kacsazsír
  • őrölt bors
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 2 dl fehérbor
  • 1 ek méz

Hozzávalók 4 db sajt szufléhoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 ek liszt
  • 2 tojás
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez

Mézes sütőtökhöz:

  • 30 dkg kockára vágott sütőtök
  • 5-6 dkg vaj
  • 2 ek méz
  • őrölt fehér bors
  • csipet fahéj

Elkészítése:

A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg és töröljük szárazra. Ezután alaposan dörzsöljük be sóval.

A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjük hozzá ízlés szerint őrölt borsot, kakukkfüvet, rozmaringot és egy kevés sót.

Ezután a pácba forgassuk bele a besózott libacombokat, majd fedjük le a tálat és pár órára (akár egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt combokat, majd öntsük alá a bort, a pácolásnál visszamaradt fűszeres zsírt és az összenyomott borókabogyót (a borókabogyót a kés lapjával kicsit nyomjuk össze). Ezután fedjük le fóliával a tepsi tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Amikor már kellően megpárolódott vegyük le a fóliát, kenjük le a combokat mézzel, majd helyezzük vissza a sütőbe. Vegyük a hőfokot magasabbra, majd süssük szép pirosra, ropogósra.

A nagyobb méretű szuflé formákat vastagon kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután helyezzük rá egy tepsire az előkészített formákat.

A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a tojások sárgájával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot és a lisztet.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sajtos masszához.

Az előkészített formákat háromnegyedig töltsük meg a masszával, majd két ujjunkkal töröljük körbe a forma peremét (így szép magasra feljön majd a szuflé).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem).

A sütőből kivéve rögtön tálaljuk (én próbaképpen a kikapcsolt, meleg sütőben hagytam, és kb. 15 percig még szép magas maradt a szuflé, csak utána kezdett el összeesni).

Az ízlés szerint kockára vágott sütőtököt főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hűtsük langyosra (a főzővízbe egy csipet sót is tegyünk).

A vajat és a mézet hevítsük fel egy serpenyőbe, pár pillanatig karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a langyosra hűtött sütőtököt. Ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, fahéjjal és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk, kicsit melegítsük össze. Tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor a sütőből kivett sajt szuflét óvatosan fordítsuk rá a tányérra, majd helyezzük mellé a libacombot és a mézes sütőtökkel kínáljuk.