Indiai, paradicsomos-fűszeres csirke recept
Hozzávalók:
- 1 kg csirkecomb
- só, bors
- 2 dl natúr joghurt
- 1/2 citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab gyömbér tisztítva
- 1 tk kurkuma
- 1 tk fűszerpaprika
- 5 dkg vaj
- 4 egész szegfűszeg
- 2 db babér
- 1 kevés koriander
- 1 rúd fahéj
- 1 tk vágott koriander levél
- 1 doboz konzerv paradicsom ( hámozott)
- 1 dl tejszín
- 1 fej vöröshagyma
Az indiai raitához:
- 1 db kígyóuborka
- 2 dl krémes joghurt
- 1 tk petrezselyem vágott
- apróra vágott friss korianderzöld
- só, őrölt kömény
- 1 zöldhagyma (új),vagy snidling
Elkészítése:
A csirkecombokat sóval és borssal ízesítjük. A joghurtot botmixer segítségével kikeverjük a citromlével, gyömbérrel, egy – apróra darabolt – gerezd fokhagymával, fűszerpaprikával és kurkumával.
A csirkét egy uzsonnatasakba (vagy tálba) tesszük, ráöntjük a fűszeres joghurtot, összeforgatjuk, és egy órára, esetleg egy egész éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fűszereket: szegfűszeget, babérlevelet, egész koriandert, egész fahéjat, és illatosra pirítjuk.
Üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított vöröshagymát.
Ekkor hozzáadjuk a csirkét (a páccal együtt), és mindkét oldalán kissé megpirítjuk, beleöntjük a paradicsomkonzervet, valamint 1 dl vizet, és a paradicsomos mártásban kb. 30 perc alatt puhára pároljuk a csirkét, a végén hozzáadjuk a tejszínt.
A hűsítő uborka raitához meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük az uborkát. Kikeverjük a joghurtot az aprított petrezselyemmel,korianderrel valamint egy csipet sóval, majd összekeverjük a reszelt uborkával.
A csirkét főtt rizzsel, korianderrel megszórva tálaljuk.