Indiai, paradicsomos-fűszeres csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb
  • só, bors
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1/2 citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab gyömbér tisztítva
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 5 dkg vaj
  • 4 egész szegfűszeg
  • 2 db babér
  • 1 kevés koriander
  • 1 rúd fahéj
  • 1 tk vágott koriander levél
  • 1 doboz konzerv paradicsom ( hámozott)
  • 1 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma

Az indiai raitához:

  • 1 db kígyóuborka
  • 2 dl krémes joghurt
  • 1 tk petrezselyem vágott
  • apróra vágott friss korianderzöld
  • só, őrölt kömény
  • 1 zöldhagyma (új),vagy snidling

Elkészítése:

A csirkecombokat sóval és borssal ízesítjük. A joghurtot botmixer segítségével kikeverjük a citromlével, gyömbérrel, egy – apróra darabolt – gerezd fokhagymával, fűszerpaprikával és kurkumával.

A csirkét egy uzsonnatasakba (vagy tálba) tesszük, ráöntjük a fűszeres joghurtot, összeforgatjuk, és egy órára, esetleg egy egész éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fűszereket: szegfűszeget, babérlevelet, egész koriandert, egész fahéjat, és illatosra pirítjuk.

Üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított vöröshagymát.

Ekkor hozzáadjuk a csirkét (a páccal együtt), és mindkét oldalán kissé megpirítjuk, beleöntjük a paradicsomkonzervet, valamint 1 dl vizet, és a paradicsomos mártásban kb. 30 perc alatt puhára pároljuk a csirkét, a végén hozzáadjuk a tejszínt.

A hűsítő uborka raitához meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük az uborkát. Kikeverjük a joghurtot az aprított petrezselyemmel,korianderrel valamint egy csipet sóval, majd összekeverjük a reszelt uborkával.

A csirkét főtt rizzsel, korianderrel megszórva tálaljuk.