Hagymás csirketokány recept
Hozzávalók:
Tokány:
- 50 dkg csirkemell
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 csipet szárított, darabolt metélőhagyma
- kb 0,5 dl étolaj
- 2,5 dl tejszín (30 %-os)
- ízlés szerint őrölt feketebors
- ízlés szerint só
- víz
Párolt rizs:
- 20 dkg jázmin rizs
- só
- víz
Saláta:
- 15 dkg feta sajt
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 kígyóuborka
- 2 db paradicsom
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 csomag zöld saláta keverék
Elkészítése:
A hagymákat meghámozzuk és nagyon vékonyan felszeleteljük.
A hagymát felforrósított olajon alacsony lángon aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a csirkemellet és pár percig pirítjuk. E
zután közel 2 dl vízzel felöntjük és felforraljuk. Forrás után sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk a metélőhagymát, majd addig főzzük ameddig a csirkemell megpuhul. Főzés közben ha szükséges pótoljuk a szaftot víz hozzáadásával.
Mikor puha a hús, hozzáadjuk a főzőtejszínt, simára keverjük, felforraljuk és kész is a tokány.
Elkészítjük a párolt rizst. A rizst megmossuk, majd egy lábasba tesszük és kb 4 dl vízzel felöntjük, majd felforraljuk. Takarék lángon a rizst félkeményre főzzük, majd levesszük a tűzről és fedővel lefedjük. A rizst még kb 10 percig hagyjuk a fedő alatt, hogy az puha legyen és felszívja a maradék folyadékot.
A salátához a saláta keveréket egy mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott és apróra vágott uborkát és hagymát, a felszeletelt paradicsomot, a felkockázott feta sajtot és a 2 evőkanál olivaolajat. Óvatosan összeforgatjuk a hozzávalókat.