Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal és gyümölcsmártással recept

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal és gyümölcsmártással
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 4 főre:
    A húshoz:

    • 1 kg kicsontozott pulykamell (4-6 szelet)
    • újhagymazöld vagy szárított hagymazöld
    • 1 cs provencei fűszerkeverék
    • 10 dkg finomliszt
    • bors
    • 1-1 dl (szőlőmag)olaj

    A sült túrórudacskákhoz:

    • 25 dkg túró (félzsíros)
    • 10 dkg vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a panírozáshoz
    • 10 dkg liszt
    • 10 dkg zsemlemorzsa
    • 1 dl (szőlőmag)olaj
    • petrezselyemzöld
    • késhegynyi reszelt hagyma vagy snidling

    A vörösboros mártáshoz:

    • 30 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
    • 3-4 ek cukor
    • 3-4 ek áfonya vagy málnalekvár

    Elkészítése:

    A pulykamelleket a sütést megelőző este megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, 4-6 szeletre vágjuk és bepácoljuk az alábbiak szerint: sózzuk, borsozzuk, majd az újhagyma zöldjével és a provencei fűszerkeverékkel elkevert olajba tesszük. Letakarva, hűtőszekrényben másnapig érleljük.

    Sütés előtt a pulykamell szeleteket először lisztben megforgatjuk, ezután kb 180 fokra felhevített olajba tesszük és 6-8 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (igyeljünk arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai (így kevésbé szárad ki és megőrzi ízeit), ezért a szeletek sütésénél először az egyik oldalt sütjük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanezt tesszük. A védőréteg kialakulását lassítja, ha a hús felülete vizes, ezért a korábbi besózás vagy a pácolás nyomait a sütés előtt letöröljük).

    A fölösleges olajat lecsöpögtetjük vagy papírtörlővel leitatjuk a szeletekről (így is lehet sütni, de tegyünk fedőt a serpenyőre, mert serceg az olaj).

    A túrót, vajat, lisztet, hagymát, tojásokat és a sót összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán, hüvelyknyi vastag és hosszú rudacskákatkákat formálunk belőle.

    1 tojást enyhén felverünk és a rudacskákatkákat a felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra sütjük.
    A mártás készítése:

    A fagyasztott gyümölcsöket 1 ek vízzel feltesszük főni, majd miután kiolvadt, hozzáadjuk a cukrot, a levárt és összefőzzük.

    Ha nincs otthon provencei fűszerkeverék, akkor 1-1 rész (kiskanál) rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya keveréket készítünk. Aki szereti, oreganót is tehet bele.

    Sütésnél és a grillezés során használt szőlőmagolaj a legkevésbé befolyásolja a vele készített élelmiszerek ízét, utóízét. A benne sütött ételnek kívánatos, enyhe vajszerű ízt kölcsönöz. Használata sütés során gazdaságos, mert más olajokhoz képest fél vagy akár egyharmad mennyiség használatával elérhető ugyanaz az eredmény.

    Tipp:

    A recept házi málnalekvárral készült, ami már tartalmazott cukrot, így a lekvártól is függ, mennyi cukor kell a mártásba.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá