Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal és gyümölcsmártással recept
Hozzávalók 4 főre:
A húshoz:
- 1 kg kicsontozott pulykamell (4-6 szelet)
- újhagymazöld vagy szárított hagymazöld
- 1 cs provencei fűszerkeverék
- 10 dkg finomliszt
- só
- bors
- 1-1 dl (szőlőmag)olaj
A sült túrórudacskákhoz:
- 25 dkg túró (félzsíros)
- 10 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a panírozáshoz
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
- 1 dl (szőlőmag)olaj
- petrezselyemzöld
- késhegynyi reszelt hagyma vagy snidling
A vörösboros mártáshoz:
- 30 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
- 3-4 ek cukor
- 3-4 ek áfonya vagy málnalekvár
Elkészítése:
A pulykamelleket a sütést megelőző este megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, 4-6 szeletre vágjuk és bepácoljuk az alábbiak szerint: sózzuk, borsozzuk, majd az újhagyma zöldjével és a provencei fűszerkeverékkel elkevert olajba tesszük. Letakarva, hűtőszekrényben másnapig érleljük.
Sütés előtt a pulykamell szeleteket először lisztben megforgatjuk, ezután kb 180 fokra felhevített olajba tesszük és 6-8 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (igyeljünk arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai (így kevésbé szárad ki és megőrzi ízeit), ezért a szeletek sütésénél először az egyik oldalt sütjük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanezt tesszük. A védőréteg kialakulását lassítja, ha a hús felülete vizes, ezért a korábbi besózás vagy a pácolás nyomait a sütés előtt letöröljük).
A fölösleges olajat lecsöpögtetjük vagy papírtörlővel leitatjuk a szeletekről (így is lehet sütni, de tegyünk fedőt a serpenyőre, mert serceg az olaj).
A túrót, vajat, lisztet, hagymát, tojásokat és a sót összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán, hüvelyknyi vastag és hosszú rudacskákatkákat formálunk belőle.
1 tojást enyhén felverünk és a rudacskákatkákat a felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra sütjük.
A mártás készítése:
A fagyasztott gyümölcsöket 1 ek vízzel feltesszük főni, majd miután kiolvadt, hozzáadjuk a cukrot, a levárt és összefőzzük.
Ha nincs otthon provencei fűszerkeverék, akkor 1-1 rész (kiskanál) rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya keveréket készítünk. Aki szereti, oreganót is tehet bele.
Sütésnél és a grillezés során használt szőlőmagolaj a legkevésbé befolyásolja a vele készített élelmiszerek ízét, utóízét. A benne sütött ételnek kívánatos, enyhe vajszerű ízt kölcsönöz. Használata sütés során gazdaságos, mert más olajokhoz képest fél vagy akár egyharmad mennyiség használatával elérhető ugyanaz az eredmény.
Tipp:
A recept házi málnalekvárral készült, ami már tartalmazott cukrot, így a lekvártól is függ, mennyi cukor kell a mártásba.